BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover femdobling av mobilytelsen

ARM lanserer «Eagle», morgendagens mobilprosessor.

Plansje over de viktigste komponentene i ARMs Cortex-A15 MPCore-prosessordesign.
Plansje over de viktigste komponentene i ARMs Cortex-A15 MPCore-prosessordesign. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 2010 - 10:52

Nesten alle avanserte mobiler, men også svært mange andre typer enheter, har en prosessor basert på teknologi fra ARM. Derfor får teknologinyheter fra selskapet ofte stor betydning, selv om det ofte tar et par år fra teknologiene blir introdusert til at de blir tilgjengelige for sluttbrukerne.

Slik blir det nok også med ARMs nye Cortex-A15 MPCore-prosessor, som ble avduket denne uken. Prosessoren har tidligere blitt omtalt ved kodenavnet «Eagle». Dette er tilsynelatende en svært skalerbar prosessordesign som ARM ser for seg at vil bli brukt i både mobiltelefoner, minibærbare pc-er, digitalt utstyr for hjemmeunderholdning, servere for hjemmebruk og webservere, samt i trådløs infrastruktur, inkludert avanserte WLAN-rutere.

Prosessoren vil kunne utstyres med mellom én og fire kjerner. Kjernene skal kunne klokkes til opptil 2,5 GHz. Nå er ikke såpass høye klokkehastigheter aktuelt for mobiltelefoner. I ARMs presentasjon oppgis det klokkehastigheter på mellom 1 og 1,5 GHz, samt én eller to kjerner. Likevel lover selskapet at den nye prosessoren vil levere fem ganger så høy ytelse som dagens avanserte smartmobilprosessorer, uten store endringer i strømforbruket.

ARMs prosessorer er kjent for å være energieffektive, men forbedringen denne gangen skyldes nok delvis overgangen til mer moderne prosessteknologier. ARM opplyser at prosessordesignen er i første omgang tilpasset produksjon med 32 eller 28 nanometers prosessteknologi. Men et veikart mot 20 nm prosessteknologi foreligger.

Plansje over de viktigste komponentene i ARMs Cortex-A15 MPCore-prosessordesign. <i>Bilde: ARM</i>
Plansje over de viktigste komponentene i ARMs Cortex-A15 MPCore-prosessordesign. Bilde: ARM

Cortex-A15 inkluderer en del funksjonalitet som ARM-baserte prosessorer tidligere ikke har støttet. Dette inkluderer maskinvarestøtte for operativsystemvirtualisering og mulighet for å adresse et større minne enn tidligere gjennom Long Physical Address Extensions. En oversikt over mange flere av nyhetene finnes på denne siden.

Den nye prosessoren skal være fullt ut applikasjonskompatibel med dagens Cortex-A-prosessorer. Prosessoren støttes av blant annet operativsystemer som Android, Linux, Windows Embedded Compact 7 og Symbian.

ARM produserer ingen mikrobrikker selv, men lisensierer ut teknologiene til en mengde halvlederprodusenter. Mange av disse velger å bruke mesteparten av ARMs prosessordesign, mens andre kun tar utgangspunkt i instruksjonssettet. Qualcomms Snapdragon er et eksempel på det siste.

Cortex-A15 MPCore har blitt utviklet i samarbeid med tre av ARMs lisenspartnere, Samsung, ST Ericsson og Texas Instruments. Disse selskapene er også de første til å lisensiere teknologien for å bruke den i egne produkter.

Som nevnt vil det nok ta noe tid før Cortex-A15 MPCore-baserte produkter vil bli tilbudt. I første omgang må lisenskundene starte produksjon av de fysiske brikkene, før disse kan tas i bruk i ulike data- og kommunikasjonsprodukter. Mobiltelefoner er nok blant de produktkategoriene det tar lengst tid å utvikle, men ARM regner likevel med at den nye prosessordesignen vil brukes av mobiltelefoner som kommer på markedet i 2012.

Innen den tid vil mange av de kraftigste mobilene bruke tokjernede prosessorer basert på Cortex-A9-designen til ARM.

ARMs veikart for bruk av Cortex-A15 i smartmobiler. <i>Bilde: ARM</i>
ARMs veikart for bruk av Cortex-A15 i smartmobiler. Bilde: ARM

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.