Lukkede PC-er er den nye moten

På fint kalles det "reduced complexity concept". Lukkede PC-er med full funksjonalitet og avansert design danner mote. Varianten til Fujitsu Siemens er døpt Jetson.

Compaq har sin iPac, Dell og Hewlett-Packard har nylig kunngjort tilsvarende små PC-er til bedriftsmarkedet, og nå kommer Fujitsu Siemens med sin Jetson.

I markedsføringen har man hittil gjerne lagt vekt på at PC-er skal kunne utvides og oppgraderes. I praksis har de fleste bedriftene beholdt maskinene slik de var da de kom. Oppgraderinger foretas stort sett av den avanserte hjemmebrukeren, som trenger bedre lyd og grafikk etter hvert som spillene blir mer avanserte.

- Jetson er en brukervennlig PC som tilbys med prosessorer opptil 900 MHz Pentium III. Den er beregnet på folk som er mer opptatt av det de gjør med maskinen enn av selve maskinen, sier Walther Reithmayer som presenterer Jetson på den storstilte og lukkede kundemessen Oktober Festival i den sørtyske byen Augsburg. Han forsikrer at minne- og diskkapasitet og grafikkegenskaper vil tilfredsstille det siktede kundegrunnlaget.

Jetson kommer i to hovedutgaver, en for hjemmemarkedet, den andre for bedriftsmarkedet. Forskjellen ligger i operativsystem - Windows ME eller Windows 2000 - og tilbehør. Hjemmeutgaven kommer med et mindre, men trådløst tastatur, mens bedriftsmodellen har et tastatur i full bredde, med innebygget USB-hub. På bildet viser Reithmayer det trådløse tastaturet. Annet utstyr varierer også, som for eksempel kommunikasjonsløsningene.

- Vi har lagt vekt på design, begrenset fysisk størrelse og et lavt lydnivå. Konstruksjonen er slik at luften sirkulerer tvers gjennom hele maskinen, hjulpet av termostatstyrte nærmest lydløse vifter når det er nødvendig. Det er ingen ledige spor, og vi tilbyr bare såkalt legatfritt grensesnitt mot periferiutstyr.

Det betyr at alt som ikke er inne i maskinen, må tilkoples gjennom USB.

Fujitsu Siemens kompenserer frafallet av oppgraderingsmuligheter med bedre driftsstabilitet, brukervennlige detaljer og nye sikkerhetsegenskaper. Reithmayer demonstrerer ved å trekke ut nettverkskabelen. På skjermen bryter et vindu gjennom med meldingen "network cable unplugged". Så trykker han på en knapp foran på apparatet. Skjermbildet blir borte.

- Mange opplever at det ikke er sikkert nok å slå av skjermen når du må avbryte arbeid med følsomme dokumenter fordi du får besøk på kontoret. Når jeg trykker på knappen igjen, kommer jeg ikke tilbake til arbeidsskjermbildet før jeg har logget meg på igjen. Funksjonen er også perfekt når du forlater arbeidsplassen et øyeblikk.

Jetson med sitt "reduced complexity concept" svarer til den såkalte "Easy PC"-spesifikasjonen til Intel og Microsoft. Fujitsu Siemens regner med at apparatet vil redusere utgiftene til service og support med tretti prosent.

Til toppen