Major utroper IT-folk til frelsere

Tidligere britisk statsminister John Major trollbandt de over 20.000 deltakerne på CA-World 98 ved å hevde at IT-bransjen har gjort mer for verdens fattige enn noen politisk ideologi.

Tidligere britisk statsminister John Major trollbandt de over 20.000 deltakerne på CA-World 98 ved å hevde at IT-bransjen har gjort mer for verdens fattige enn noen politisk ideologi.

- Det er ironisk, men dere som sitter her har gjort mer for verdens fattigste som følge av deres jakt på profitt, enn idéer om rettferdighet noensinne har gjort, sa tidligere britisk statsminister John Major til programmerere og nyrike på CA World.

Med solide doser britisk underfundig humor trollbandt John Major 20.000+ tilhørere, som takknemlig mottok budskapet om at innsatsen for å tjene penger, på data, internett, og global grenseløs handel, er langt viktigere for å bryte ned barriérene mellom fattige og rike land enn politisk ideologi noensinne har vært.

Meget optimistisk og fornøyd på menneskehetens vegne, kunne Major fastslå at halvparten av de nasjonene som er i FN og som i dag regnes som fattige vil være løftet ut av fattigdomsåket i løpet av 10-15 år. Han henførte mye av æren for dette den stadig sterkere internasjonale handelen og opprettelsen av soner for økonomisk samkvem som EU, NAFTA og ASEA.

- Ingen nasjon, ikke engang det mektige USA, kan lenger isolere seg mot innflytelsen fra resten av verden. Verden er dessuten i rask endring. Kina, en nasjon som tross fire ganger så mange innbyggere har en økonomi som er en tredjedel av EU, vil være halvannen gang EU om bare fem år. Med samme vekstrate som i dag - noe som er meget sannsynlig - vil Kina være den dominerende globale økonomien om 20 år, med et bruttonasjonalprodukt som er større enn USAs.

IT-industrien, som i sin jakt på egen rikdom sørger for at verdens fattige også blir rikere, vil ha en stadig mer viktig rolle i utviklingen fremover, mener Major.

- Ingen annen industri beveger seg fremover så raskt, og dersom vi kan gjøre oss nytte av fremskrittene og sette dem inn i en praktisk virkelighet, vil betydningen for menneskeheten bli enorm. Europa har kriget internt i 1.000 år, men straks Europas nøkkelnasjoner låste seg selv inn i et økonomisk felleskap, ble faren for krig redusert til nesten null.

Dere som sitter her driver verden fremover med teknologiske fremskritt og gjør kloden bokstavelig talt mindre dag for dag. For dette vil jeg fremføre min dypfølte takk, avsluttet Major, og mottok kledelig dundrende applaus fra salen.

Til toppen