Massivt opp i IT

Kraftig oppgang i Opticom ledet an til sterk oppgang i IT-indeksen onsdag. Men også de tyngre selskapene i indeksen hadde positiv utvikling; både Merkantildata og NetCom nådde nye toppnoteringer.

En oppgang på 2,1 prosent førte IT-indeksen mot gamle høyder onsdag. Indeksen landet på 1330,99 og ligger nå rundt én prosent under toppnivået fra oktober. I likhet med uka forøvrig har utviklingen for IT-selskapene vært bedre enn i totalindeksen forøvrig som la på seg med 0,48 prosent onsdag.

Sterkest oppgang onsdag ble det for Opticom som en stund ble omsatt for 140 kroner. Mot slutten av dagen falt imidlertid kursen noe ned igjen, men aksjen endte likevel på 135 kroner - 15 kroner over gårsdagens nivå. Opticom var også børsvinner tirsdag og kursen har med utgangspunkt i dagens sluttkurs dermed lagt på seg med 26 kroner i løpet av to dager.

Tatt i betraktning at Opticom i går ettermiddag ble ilagt en bot på 150.000 kroner for brudd på informasjonsplikten, kan denne oppgangen synes merkelig - og ingen av anlytikerne digi.no snakket med kunne komme med noen skikkelig forklaring på utviklingen. digi.no snappet også opp et rykte om en avtale med Microsoft, men dette synes lite trolig tatt i betraktning at Opticom er et forskningsselskap på lagring. Microsofts doméne er som kjent programvare.

- Mange selgere har i lang tid presset ned kursen i Opticom, men dette er nå borte, sier en analytiker, som mener kursoppgangen også kan skyldes at markedet nå venter på den "globale aktøren" som skal produsere første generasjon av Opticoms lagringsmedier.

- Jeg hadde selv ventet at denne skulle komme før jul, sier analytikeren.

Merkantildata-aksjen la på seg med 13,50 kroner onsdag og endte på 310 kroner som er ny toppnotering for datakonglomeratet. Siden uken startet har aksjen steget med 20 kroner.

- Dette skyldes delvis Adolfsens presentasjonsrunderr, men det er også en rekke andre faktorer som påvirker kursen, sier en analytiker til digi.no.

- I dag tror jeg det overraskende høye budet på Computer Sciences fra Computer Associates har hatt betydning. Selskapets prises på en PE for 1997 på 30. Dette er nesten like dyrt som Merkantildata - og jeg mener at Computer Sciences er kommet mye lenger i utviklingssyklusen enn Merkantildata, sier analytikeren som har tro på at sistnevnte kan ha potensial til ytterligere vekst.

Også i NetCom ble det ny toppnotering onsdag. Aksjen steg med 4,47 prosent og endte på 198,50 kroner.

- Det kan godt tenkes at dette skyldes meldingene om rekordsalg av mobiltelefoner som ble lagt frem i går, sier analytikeren.

På taperlisten var det ikke mange IT-selskaper å finne annet enn at svenske Context Vision "tronet" på toppen. Selskapet har falt 30 prosent i verdi siden før jul, men det har vært få nyheter som kan forsvare en slik massiv nedgang. Onsdag var fallet på 5,41 prosent og aksjen endte på 105 kroner.

Aktiviteten var høy på Oslo Børs tirsdag. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for nesten 1,66 milliarder kroner.

Til toppen