Mekka for filmfreaks

En gammel klassiker - og fremdeles en av nettets mest imponerende informasjonsressurser. Det er Internet Movie Database - stedet der du finner informasjon om absolutt alt og alle i filmens verden, skriver Spray GKs Jan Omdahli dagens Stjernestreif.

Informasjonstjenester på nettet har ofte en del ting felles: De er stinne av feil, dårlig oppdaterte og langt fra komplette. Men det finnes unntak. Et mer enn hederlig unntak er Internet Movie Database (IMDb), selve Mekka for filmfreaks på nettet. IMDb har alt. You name it, they've got it.

Interessert i alle filmer Dennis Hopper har spilt i? Sure thing, baby. Det er 98 stykker av dem, og velger du den utvidede versjonen får også listet opp hans viktigste TV-opptredener (19 stykker) , hans koner (5), TV-reklamer han har spilt i, priser han har vunnet, lenker til intervjuer han har gjort, utvalgte sitater osv. osv. osv.

Mer interessert i Vibeke Løkkeberg? Eller kanskje hennes eks-produsent Axel Helgeland? Du finner dem også, med utførlig filmografi - og med IMDb-brukernes vurdering av filmene. ("Hud" får to av ti mulige stjerner – dog bare basert på åtte stemmer).

Interaktivitet, masse kryssreferanser, mulighet for brukerne til å korrigere og legge inn ny informasjon, kraftige søkemuligheter – IMDb er forbilledlig bruk nettet og på mange måter et produkt av brukernes kollektive filmkunnskap. Her er nyheter , trivia og fakta oppad vegger og nedad stolper, og det skal godt gjøres å sette basen fast. Jeg forsøkte meg med en av Buster Keatons mer perifere kortfilmer; "The High Sign" fra 1921. Men IMDb hadde den – selvsagt.

Kanskje ikke så rart at IMDb nettopp ble kjøpt av nettests ledende bokhandel amazon.com. Det skal bli interessant å følge det partnerskapet videre.

Til toppen