Mer anvendelig Notes R5

Lotus Notes får mange nye og forbedrede funksjoner. Bedre støtte for en rekke Internett-protokoller, et enklere, mer nettleseraktig grensesnitt og en rekke finesser er blant de viktigste.

Lotus har satt seg som mål at Notes R5 skal være den Internett-klienten som skal være enklest å bruke. Dette vil Lotus gjøre gjennom sømløst å integrere både nettleser, e-post-klient og kalender i samme applikasjon, slik at disse virkelig kan brukes sammen.

En av de mest synlige nyhetene med Notes R5, slik digi.no fikk det presentert av Lotus i London tirsdag, er Headlines. Dette er den siden man normalt vil komme til når man åpner programmet. Dette er en ressurssamling som brukeren kan skreddersy til sitt bruk. Ved hjelp av filtre kan brukeren sortere ut viktig og oppdatert informasjon fra en rekke forskjellige kilder, for eksempel e-postkassen, forskjellige nettsteder, nyhetsgrupper og liknende. Man kan dermed raskt få oversikt over den viktigste e-posten, oppdateringer på nettsteder, viktige møter og annen informasjon man måtte ønske. Det skal også være enkelt å stille inn Headlines til å følge med på endringer i aksjekurser, temperaturer og annen dynamisk informasjon.

Lotus Notes R5 vil også få betydelig bedre støtte for Internett-standarder og protokoller. Dette inkluderer e-post-protokollene POP3 og IMAP4, meldingsformatet MIME, krypteringsteknologien S/MIME, katalogprotokollen LDAP v3, samt Java og Javascript. Den som savner nyere standarder som for eksempel XML må imidlertid fortsatt belage seg på å vente.

E-post-delen av Notes R5 har arvet mye fra Lotus cc:mail. Selv om de fleste nyhetene ikke er ukjente for brukere av for eksempel Eudora eller MS Outlook, er disse med på å gjøre e-post-funksjonaliteten i Notes mer fullverdig. E-post-delen er også tettere integrert med kalenderdelen. Dette gjør for eksempel at man ved hjelp av dra-og-slipp-metoden nå enkelt kan gjøre en e-post til en post i kalenderen.

Kalenderen har for sin del også blitt forbedret, blant annet gjennom mer avansert funksjonalitet i forbindelse med innkalling til møter, utvidet alarmstøtte og støtte for lokale helligdager.

Søkefunksjonene i Notes R5 er betydelig utvidet. Man kan for eksempel søke både på weben og nettverket på én gang, ha flere søkebetingelser, oppsummering av søket gjennom forhåndsvisning av noe av innholdet i hvert dokument, samt støtte for en rekke vanlige filformater som PDF, Wordperfect, Word, HTML og Powerpoint.

Lotus Notes R5 vil komme på 26 forskjellige språk, men vil også ha tegnstøtte for ytterligere 15 språk.

Notes R5 vil støtte Windows 95/98, Windows NT 4.0 Workstation og Mac PowerPC med MacOS 7.6 og nyere.

Endelig dato for den ferdige utgaven av Notes R5 er ikke klar ennå, men Scott Eliot, senior produktsjef for Notes og Domino i Lotus, sier til digi.no at lanseringen vil skje "en gang i løpet av høsten".

Til toppen