Mer sexy enn sex

- UMTS har en fremtid fordi mennesker elsker kommunikasjon. Det er til og med mer grunnleggende enn sex, sier en fremtidsforsker fra MIT.

For mange skeptikere er UMTS den største feilinvesteringen siden byggingen av tårnet i Babylon. Etter at telekomsektoren har brukte tresifrede milliardbeløp på å kjøpe 3G-lisenser i fjor, er det flere som tviler på at dette noen gang vil forrente seg.

Fremtidsforskeren Roy Hammond fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), som har skrevet mange bøker om fremtiden, kommunikasjon og Internett, er ikke bekymret for dette. I et intervju med den velrenommerte tyske avisen Frankfurter Allgemeine svarer Hammond blant annet på følgende spørsmål:
- Men telekomselskapene har finansielle problemer og pengene tar snart slutt?

- Alt er relativt og må settes i en sammenheng. For ett år siden fikk selskapene kastet penger etter seg etter bare en femten minutters samtale. Som i en rus ble pengene fordelt og det hele var galskap. Men prinsipielt elsker menneskene å kommunisere, særlig det virtuelle. Alt er virtuelt: Bøker, tegneserier og magasiner. Vi er alle kreaturer. Og helt siden Gutenbergs tid har vi utviklet kommunikasjonsmulighetene med telegrafen, telefonene, PC'en og mobiltelefonen. Dette er en utvikling som vil gå videre. Bakrusen vil bli kortsiktig. De neste kvartalene vil de store konsernene få problemer, men de vil klare seg.

Hammond sier at de mange forkortelsene som telebransjen er blitt så kjent for kommer fordi det ikke finnes noe språk for teknologien fordi vi vet lite om fremtiden. - Menneskene kan ikke reagere på noe de ikke kjenner. Det har bestandig vært slik. Jernbanen ble for eksempel i begynnelsen kalt "jernhesten". Slik er det også med UMTS og WAP som vi ennå ikke kjenner bra nok.

Han mener WAP kom for tidlig på markedet men mener ikke det var annerledes enn med de første datamaskinene som heller ikke fikk særlig utbredelse.

Den første boomen innenfor databransjen mener han kom i 1984 med Nixdorf, Apple og Atari. - Likevel var aksjekursen i 1985 bare 15 prosent i forhold til året før, og alle sa: - Ser du, PC'ene var bare en gimmick. Hammond bruker det samme bildet for å argumentere for UMTS sin framtid.

Hammond mener at mennesket har et umettelig behov for kommunikasjon. - Menneskene utmerker seg på denne måten. Kontakten mellom mennsker er kjernen til all evolusjon. Det er faktisk mer grunnleggende enn sex: Kommunikasjon er faktisk mer sexy enn sex.

Til toppen