IT-BRANSJEN

Microsoft-ansatt ber Mozilla «klatre ned fra sin moralske høyborg» og droppe hele Firefox

Kenneth Auchenberg, en såkalt Program Manager i Microsoft, langer ut mot Mozilla på sin private Twitter-konto.
Kenneth Auchenberg, en såkalt Program Manager i Microsoft, langer ut mot Mozilla på sin private Twitter-konto.

I desember ble det kjent at Microsoft stanser utviklingen av sin nettlesermotor, EdgeHTML, og heller satser på Chromium med sin Blink-motor i fremtiden.

Da dette skjedde hadde Chrome allerede en markedsandel på godt over 60 prosent. Flere uttrykte sin bekymring til at et viktig alternativ til Google-teknologien nå sa takk for seg. Blant dem var Firefox, som i dag er Chromes største konkurrent. I alle fall om man ser bort fra Safari, som kun benyttes i Apples økosystem.

«Ved å bytte til Chromium, gir Microsoft enda mer kontroll over livene vi lever på internett i Googles hender», skrev Mozilla-sjef Chris Beard i desember.

Microsoft-ansatt slår tilbake

Han peker på at Google allerede er dominerende når det kommer til søk, reklame, smarttelefoner og datainnsamling, og at det skaper en skjev konkurransesituasjon for andre aktører på internett.

«Dersom man tenker på sosiale rettigheter og forbrukermakt, er det grusomt å gi fra seg kontrollen over fundamental infrastruktur til ett enkelt selskap», skriver han.

Men ikke alle er enige i budskapet til Mozilla-sjefen. En frittalende såkalt «program manager» hos Microsoft postet følgende melding på twitter forrige uke:

 

Hans oppfatning er at ettersom Chromium allerede dominerer markedet, burde Mozillas ressurser heller gå med til å forbedre Google-teknologien enn å lage sitt eget «parallelle univers». Dette fordi et bidrag til Chromium vil komme flere brukere til gode, enn et bidrag til Firefox, som i dag har en markedsandel på rundt fem prosent.

I et svar til sitt eget Twitter-innlegg, presiserer han at han ikke ønsker at Mozilla skal slutte å eksistere, men heller at de bør fortsette om en forskningsinstitusjon heller enn å se på seg selv som «internetts forsvarere».

Han følger opp med å si at selv med hundrevis av utviklere, er det for dyrt å lage og vedlikeholde sin egen nettlesermotor. Auchenberg skriver en rekke utdypninger til sin egen tweet i denne samtalerekken.

– Umulig å få til endringer som ikke gagner Google

Hele Norges nettleser-pioner, Jon von Tetzchner, synes det er viktig at vi har alternative nettlesermotorer, og støtter jobben Mozilla gjør med Firefox og motoren Gecko i dag.

Jon von Tetzchner i Vivaldi.
Jon von Tetzchner i Vivaldi. Bilde: Harald Brombach

Dette til tross for at selskapet han leder i dag, Vivaldi, selv har Chromium i bunn av sin nettleser.

– Vi ønsket å skrive vår egen fra bunnen av, men det går ikke rent ressursmessig. Det er en grunn til at nesten ingen lager sine egne motorer, forklarer han til digi.no. 

– Vi måtte velge oss en kodebase. Vi kunne forsøkt med webkit eller med Firefox, men det tryggeste for oss var chromium. 

En av grunnene til at de valgte som de gjorde, var at Firefox sto foran en stor omskriving, som ville skapt usikkerhet for nettleseren Tetzchner og selskapet hans bygger på toppen av motoren.

– Hvor mye makt har Google når det kommer til å gjøre endringer i Chromium?

– Det er nok mer enn mange tror. I praksis er det umulig å få inn endringer som ikke gagner Google på en eller annen måte.

– Bugfixes og slike ting, som skaper forbedringer for alle, er ingen problem å få gjennom. Men hvis vi forsøker å få inn funksjonalitet som ville vært bra for oss, men ikke nødvendigvis for Google, sier det stopp.

 
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.