Microsoft avstår fra transaksjonsgebyr

Som ledd i Microsofts pågående sjarmoffensiv har nestkommanderende Steve Ballmer latt seg intervjue av InfoWorld Electric for å fortelle at selskapet likevel ikke ville kreve gebyr når transaksjoner på Internett formidles av Microsofts programvare.

Før har ledende Microsoft-ere, blant dem teknologi-ansvarlige Nathan Myhrvold, luftet tanken om et slikt gebyr som et middel til å tjene på andres e-handel.

Gebyret er blitt betegnet "vig" eller "vigorish", et uttrykk som vanligvis brukes som det agenten tar seg betalt for å formidle et veddemål.

Tidligere ledende senator og presidentkandidat Bob Dole er blant dem som offentlig har advart at det ikke er "urimelig å anta" at Microsoft vil innføre et slikt gebyr, dersom det lykkes selskapet å etablere et hegemonisk grep om Internettet, der praktisk talt alle transaksjoner må passere gjennom Microsoft-programvare.

Dole frilanser i dag som industrirådgiver, og er hyret av en samling konkurrenter for å bygge en solid anti-Microsoft-koalisjon.

- Ønsker vårt selskap en vig? Nei, svarte Ballmer. Han la til at hvis du taster en URL i en Windows-nettleser - "tror folk virkelig at vi skal forlange å få en del av betalingen det kan komme til å utløse?"

Det er kanskje ikke umulig å forestille seg at Microsoft prøver å distansere seg fra gebyrtanken i en situasjon hvor hele strategien med integrert nettleser og operativsystem står på spill. Men det er kanskje heller ikke umulig å forestille seg at idéen gjøres aktuell igjen den dagen ingen lenger kan komme utenom Microsoft ved pengetransaksjoner på verdensveven.

Til toppen