Microsoft finner opp symbolske lenker på nytt

Microsoft skryter på selskapets nettsted nærmest uhemmet om hvor dyktige innovatører selskapet har i staben. Ikke minst understrekes det hvor flott oppfinnelsen av symbolske lenker er. Men er det Microsoft som har funnet opp det da?

Microsoft skryter på selskapets nettsted nærmest uhemmet om hvor dyktige innovatører selskapet har i staben. Ikke minst understrekes det hvor flott oppfinnelsen av symbolske lenker er. Men er det Microsoft som har funnet opp det da?

En av de egenskapene jeg alltid har savnet i Windows, er muligheten til å lage symbolske lenker. En symbolsk lenke er en slags fil som inneholder adressen til der det fysiske stedet filen ligger. Du kan opprette så mange symbolske lenker du vil og legge dem der du måtte ønske i katalogstrukturen din.

Dette ligner ganske mye på snarveiene som allerede finnes i Windows, men skiller seg likevel ut på flere måter. Åpner du for eksempel snarveien til en bildefil i en applikasjon, vil applikasjonen mene at arbeidskatalogen er den katalogen der selve filen ligger og ikke der snarveien ligger. Hvis du i en filbehandler inne i programmet ønsker å åpne enda en fil fra den katalogen snarveien ligger i, må du først finne tilbake til katalogen du opprinnelig åpnet filen fra. Noen applikasjoner er såpass intelligent at de skjønner at det ikke er slik brukeren ønsker at dette skal fungere, men det gjelder ikke flertallet.

En annen faktor som er langt mer plagsom er at applikasjoner ikke kan bygges opp av snarveier. La oss si at du har fått tak i en applikasjon som krever at noen av bibliotekfilene (DLL) legges i samme katalog som den eksekverbare filen - i stedet for i Windows\System-katalogen som er det naturlige stedet å putte slike filer. Dette betyr at du får to kopier av filen, altså sløsing med harddiskplass. Med en symbolsk lenke ville dette ikke ha vært noe problem. Applikasjonen ser normalt ikke forskjell på symbolske lenker og de egentlige filene.

I en pressemelding på Microsofts nettsted heter det at tre av selskapets ansatte satte seg sammen i tenkeboksen for tre år siden og fikk følgende gode idé:

- Hvorfor ikke spare på plassen operativsystemet tar ved å lagre duplikate filer som lenker til en enkel fil lagret på et sentralt sted. Dette ville ikke spare diskplass, men også lette jobben til de driftsansvarlige betydelig. Når driftspersonellet skal installere operativsystem og annet på PC-ene til nye ansatte, vil de bare trenge å kopiere lenkene og ikke selve filene, noe som vil ta mye kortere tid.

Joda, idéen er faktisk veldig god, men som vanlig er det dessverre ikke Microsoft som har funnet den opp. De fleste som har noe erfaring med Unix vet at symbolske lenker har eksistert i svært lang tid. Unix-brukere synes det derfor er ganske festlig at Microsoft skryter så uhemmet av sin egen evne til å finne opp nye løsninger.

La oss likevel se bort i fra det den komiske delen av denne meldingen.

Windows 2000 greier ikke å holde styr på alle disse lenkene uten ny teknologi. Derfor har selskapet introdusert noe som kalles Single Instance Store. Denne løsningen er faktisk litt smart, siden den ikke bare holder styr på lenkene på tvers av alle maskinene i nettverket, men også sørger for at det kun finnes én kopi av hver enkelt fil. Oppdager Single Instance Store at to filer er like, lagres begge i det sentrale fillageret og erstattes med symbolske lenker.

Ifølge pressemeldingen er dette likevel ikke noen egenskap du som enkeltbruker kan ha glede av alene - det vil si når programmene dine ikke vil lagre filer som normalt vil kunne deles med andre programmer på et sentralt sted på PC-en din. Single Instance Store krever at du tar i bruk Windows 2000s Remote Install Server, som er en del av serverutgavene av operativsystemet. Og det blir jo kanskje litt overkill på en hjemmemaskin.

Men det er klart at bedrifter vil kunne dra stor nytte av dette, i hvert fall hvis nettverket de bruker har en del kapasitet igjen.

Til Microsoft er det bare å si "velkommen etter" og at vi får håpe at selskapet oppdager "nye" egenskaper litt raskere i framtiden.

Til toppen