Microsoft gir opp egen Java-versjon

Etter tre år med krangling, har Microsoft gitt opp sine forsøk på å lage en egen Windows-versjon av Java-språket. Steve Ballmer må også betale en bot.

Sun satte ned foten mot det de mente var splitt-og-hersk-teknikk og vant til slutt, selv om det tok tre år.

I går offentliggjorde Microsoft Corporationog Sun at det har inngått en avtale som betyr slutten på Microsofts forsøk på å lage en egen versjon av Suns programmeringsspråk Java.

Kampen startet for tre år siden da Microsoft lisensierte Java fra Sun. Det hadde etterhvert dukket opp så mye programvare og Internett-sider skrevet i Java at Microsoft måtte skaffe seg en lisens. På den tiden arbeidet Microsoft for å bruke Active X som programmeringsspråk på Internett.


Men Sun oppdaget ganske raskt at Microsoft la til Windows-spesifikke funksjoner i Java-tolkeren de delte ut. Hvis programmerere brukte disse funksjonene, ville Java-programmet bare kunne vises på Windows-maskiner. Hele vitsen med Java er du skal kunne skrive et program som kan kjøres på alle typer datamaskiner og operativsystem.

En dommer gav Sun medhold på at Microsoft her hadde brutt lisensbetingelsene og stoppet distribusjonen av Microsofts Java-versjon. Etter mye frem og tilbake i rettssaler, har nå Microsoft gitt seg og lover å ikke dele ut noe annet enn Suns Java-versjon. Men først måtte selskapet betale en bot på 176 millioner kroner for å bryte kontrakten med Sun. Microsoft har rett til å dele ut Suns Java-tolker i syv år.

Nå har Microsoft kommet langt i arbeidet med C# (C sharp), et programmeringsspråk de hevder gir samme plattform-uavhengighet som Java samt flere andre fordeler.

Til toppen