Microsoft håper Windows XP vil snu markedet

I Norge fordeles Windows XP-lanseringen over to dager og tretten byer. Selskapet håper bedre stabilitet, sikkerhet, sanntidskommunikasjon og multimedia vil snu markedet.

- Andre store lanseringer har vi kjørt med arrangementer i Oslo Spektrum, sier administrerende direktør Ole Morten Settevik i Microsoft Norge. - Lanseringen av Windows XP er ikke mindre viktig, tvert i mot. Men har bestemt oss for å gjøre det på en helt annen måte.

Microsoft har fått med 24 partnere, både internasjonale - Compaq, Cisco, Intel, Lexmark, Canon - og nasjonale - Eterra, itworks, Igroup - på et opplegg der det kjøres arrangementer i dag og i morgen i 13 forskjellige byer.

- I tillegg har vi tenkt å dukke opp på uvante steder. Vi vil synes på Gardermoen, på jernbanestasjoner, på kjøpesentra og på bensinstasjoner. Vi har trykket 350.000 eksemplarer av et spesialnummer av Windows Magazine, som skal deles ut.

Settevik lover at den norske utgaven av Windows XP skal være klar 23. november.

Simon Witts fra Microsofts europeiske organisasjon, innrømmer åpent at han er skuffet over markedsutviklingen i Norge.

- PC-salget har sviktet både overfor bedrifter og overfor forbrukere. Vi satser sterkt på å få gjennom budskapet om at Windows XP løser stabilitetsproblemene som preget Windows 95, 98 og ME, og at nye egenskaper gjør at det er mye å hente på å bruke det.

I forhold til bedriftsmarkedet framhever Witts de nye egenskapene for sanntidskommunikasjon, som gjør at PC-er langt på vei kan erstatte telefonen internt i organisasjoner, samtidig som brukerne har tilgang til video og til deling av applikasjoner. Et hovedargument overfor forbrukerne er at Windows XP har en rekke integrerte egenskaper som forenkler håndteringen av lyd, bilder og video. For begge, ved siden av stabiliteten som skal praktisk talt gjøre slutt på hyppige krasj, vil nye sikkerhetsforbedringer komme til nytte, blant annet personlig brannmur og et nytt prinsipp om at sikkerheten alltid skal være påslått, inntil brukeren bestemmer noe annet.

De første reaksjonene fra norske betatestere er svært positive, særlig med tanke på stabilitet og brukervennlighet. Det svært omfattende beta-programmet har gitt erfaringer som rammer mange av de innvendingene Gartner Group kommer med, om at man bør vente til de første "service packs" er klare før man satser på systemet. (Se artikkelen Gartner: Windows XP er xxxxx!.) To argumenter taler for at det likevel kan ta lang tid å snu markedet. Det ene er at mange bedrifter ennå ikke er ferdig med overgangen til Windows 2000 eller er så fornøyd med systemet at de akter å beholde det inntil videre. Stabiliteten i Windows XP er god, men ikke dokumentert bedre enn Windows 2000 Workstation. Det andre er at Windows XP stiller så store krav til maskinvareutrustning, at de færreste Windows 9x-PC-ene vil kunne oppgraderes uten å få betydelig mer minne og disk.

Til toppen