Microsoft kjøper Qwest-fiber

For halvannen milliard kroner kjøper Microsoft seg en aksjepost på 1,3 prosent i Qwest. Qwest skal til gjengjeld levere infrastruktur for elektronisk handel basert på Windows NT.

Neste år åpner Qwest sitt nasjonale fiberoptiske nett som består av to parallelle kommunikasjonskanaler langs 2560 (norske) mil med jernbaneskinner gjennom hele USA og Mexico. I det ene røret ligger 48 par med optiske fibre, mens det andre er tomt og kan utstyres med hva som enn blir neste generasjon bakkebasert infrastruktur.

Dimensjonene på Qwests nett er store: det har en kapasitet på to terabit (en terabyte = 1024 gigabytes) og kan ifølge Qwest overføre en informasjonsmengde som tilsvarer kongressbiblioteket fra USAs østkyst til vestkyst på 20 sekunder. I tillegg vil Qwest tilby europeisk infrastruktur etter oppkjøpet av EUnet og gjennom det nylig etablerte joint venturet med nederlandske KNP.

Det er denne infrastrukturen Microsoft nå har kjøpt en del av, til en pris av 45 amerikanske dollar per aksje, eller 200 millioner dollar til sammen.

Gjennom kjøpet vil Microsoft sørge for at Windows NT blir basis for de IP-tjenestene som tilbys i Qwest sitt nett. Qwests ledelse har ved flere anledninger sagt at selskapet mener det å eie infrastruktur er det beste for et teleselskap.

- Vi vil eie fibernettet selv, og der vi ikke eier nett vil vi bytte kapasitet med andre teleoperatører for å utvide kapasitet og dekningsområde, fortalte toppsjef for Qwest Internasjonal, Reynaldo U. Ortiz, til digi.no tidligere i år. Siden da har flere byttehandler kommet på plass, blant annet i form av et joint venture med nederlandske KNP.

Samarbeidet med Microsoft gjør at Qwest langt tidligere enn planlagt vil kunne tilby høyhastighets datakapasitet basert på IP (innen 12 måneder), ifølge selskapets egen pressemelding.

Konsernsjef i Qwest, Joseph P. Nacchio, sier i forbindelse med avtalen at han regner med en raskere vekst for selskapet innenfor web-tjenester. Han sier at den nye forretningsenheten, som skal etableres i januar, vil kreve 150 millioner dollar over to år, og er forventet å gi det samme i inntekter, med et underskudd i 1999 og overskudd i år 2000.

Nacchio regner med at Qwest i løpet av få år vil tredoble inntektene, noe som blant annet gir seg utslag i en skyhøy verdivurdering av selskapet, hele 14 milliarder dollar, med inntekter i 1997 på bare 696 millioner dollar.

I september signerte Qwest en treårig avtale med Netscape med sikte på å få tilgang til teknologi for å tilby løsninger til forbrukermarkedet som kombinerer Internett og taletelefoni. Microsoft har ikke satt som betingelse for avtalen med Qwest at Netscape-avtalen sies opp. Avtalen med Netscape kostet Qwest 25 millioner dollar.

Til toppen