Microsoft skrur prisene i været

Prisen på Microsoft Office vil øke med 50 prosent i året fremover etter hvert som Microsoft strammer inn lisensreglene. Dette spår Gartnergroup, verdens største it-analyseselskap i en fersk analyse.

På første halvdelen av 90-tallet reduserte Microsoft prisene på kontorprogramvare dramatisk med sin Office-pakke. Men etter å ha skaffet seg 90 prosent av markedet for kontorprogrammer, har selskapet siden 1996 skrudd opp prisene kraftig for de største kundene.

"Microsofts markedsandeler på kontorprogramvare betyr at inntektene fra nye kunder vil bremse opp. I lys av oppmerksomheten fra Justisdepartementet vil ikke Microsoft gjør noe så synlig som å heve prisene, men i stedet gjennomføre mindre synlig kontrakt-forhold, særlig begrensninger i brukerrettighetene", sier Gartnergroup i en analyse skrevet 21. oktober.

Kunder som har Select-avtaler med Microsoft bør derfor budsjettere med en utgiftsvekst på opp til 50 prosent i året, advarer Gartnergroup. Selv om Microsoft ikke har øket pakkeprisen på Office, har de reele lisenskostnadene økt med 224 prosent siden 1996 for en bedrift med 5000 PC-er, hevder Gartnergroup.

Det er de såkalte Select-lisensavtalene til Microsoft Gartnergroup roper varsko over. Select er Microsoft lisenssystem for bedrifter med mer enn 300-400 ansatte. Men i avtalen må kunden estimere hvor mange flere lisenser de trenger i to år fremover. I tillegg selger Microsoft såkalte "Upgrade Advantage", en rett til ny versjoner av programvaren du har kjøpt i en to-årsperiode fremover. Det er nettopp den lange bindingstiden på Gartnergroup advarer mot fordi Microsoft kan forandre kontrakten på 30 dagers varsel.

I de siste årene har Microsoft gjennomført en rekke justeringer i Select-avtalene som har øket de totale kostandene for store bedrifter dramatisk. Først røk muligheten for at en ansatt også kunne bruke sin Office-lisens på en hjemmemaskin da de lanserte Office 97 i oktober 1996. Mange store norske bedrifter har utstyrt alle sine ansatte med hjemme-PC, noe som dobler lisenskostnadene. I desember 1997 eliminerte Microsoft muligheten til å telle samtidige bruker. En typisk bedrift sparte 20 prosent på dette, i følge Gartnergroup. Nå må hver bruker som har tilgang til Office ha en egen lisens.

- Vi har endret lisensbetingelsene etter kundens ønsker fordi de fortalte om problemer med å administrere samtidig brukere og bruk av lisenser på hjemmemaskiner, sier Gunnar Kvarme, storkunde-ansvarlig i Microsoft i Norge.

Virkelig store kunder med over 10.000 bruker kan forhandle frem særavtaler som fryser betingelsene, men det finnes ikke mange slike selskaper i Norge. For å opprettholde sine inntekter, tror Gartnergroup at Microsoft også vil stramme inn kontraktene på bruk av Backoffice-programvare som SQL Server og Internet Information Server.

Innen år 2003 vil Microsoft forandre sine kontrakter slik at man må kjøpe en oppgraderingskontrakt, tror Gartnergroup. Dessuten tror analyseselskapet at Microsoft vil tidsbegrense bruken av programvare - i dag er retten du kjøper til å bruke programvare evigvarende.

Til toppen