Microsoft slår kontra, lager egen Java

En beta-utgave av Microsofts nye Java, Visual J#.NET, var tilgjengelig for nedlasting noen timer søndag. Det hittil ukjente verktøyet utvikles av en gruppe i India.

Et rykte om verktøyet ble gjengitt i det britiske magasinet The Register før helgen som ba leserne melde tilbake dersom de hadde mer informasjon. Tilbakemeldinger ble gitt søndag, da noen iherdige sjeler oppdaget en 7 MB stor beta-utgave av Visual J#.NET tilgjengelig fra denne siden på Microsofts nettsted.

Pakken var bare tilgjengelig noen timer. Minst to utviklere har rukket å prøve den. På nettstedet til O'Reilly & Associates kan du lese denne anmeldelsen. En annen gjennomgang er publisert av Code Project, et fellesskap av Windows-utviklere som utveksler informasjon og kildekode, og kan leses her.

Selv om Microsoft har trukket tilbake den første beta-koden til verktøyet, er den offisielle presentasjonen av prosjektet fortsatt tilgjengelig fra den indiske utviklergruppen som antakelig er i ferd med å legge siste hånd på Microsofts nye Java-verk.

Her slås det fast at målet for prosjektet er å lage et Java utviklingsmiljø for .Net-plattformen. Verktøyet betegnes som en oppgradering av Visual J++ 6.0. Det vil støtte "mesteparten" av klassebibliotekfunksjene til JDK 1.1.4 og Microsofts egne utvidelser nedfelt i Visual J++ 6.0. Selve verktøyet er døpt Visual J#.Net. Det skal integreres i Visual Studio.Net og bli likeverdig med de øvrige verktøyene i denne pakken.

Poenget med Visual J# er å gi Java-utviklere et verktøy til å lage applikasjoner og tjenester for kjøring under .Net-plattformen. Det vil ikke kunne brukes for å lage Java-applets til nettlesere eller applikasjoner som skal kjøres under en Java virtuell maskin.

Det gjenspeiler at Microsoft ikke er interessert i å underkaste verktøyet de strenge kompatibilitetstestene til Sun. Da Visual Studio.Net ble lansert, avviste Microsoft at det ville oppgradere sin egen Java-variant. At det nå skjer likevel, tyder det på .Nets Java-erstatningen C# ikke har slått an. Java, derimot, er i ferd med å vokse forbi C++ i popularitet.y

Utviklere som søker en uavhengig bro mellom Java og Microsoft-verden, kan ha interesse av å undersøke produktene til det amerikanske selskapet Halcyon Software Inc.

Sun og Microsoft har kranglet i mange år om Java. Sun saksøkte Microsoft for brudd på Java-lisensen da Microsoft innførte proprietære utvidelser til det som skal være et språk for alle plattformer. Visual J# holder seg imidlertid til JDK 1.1.4, og unngår å bruke Java som varemerke. Da kan det bli problematisk for Sun å gå rettens vei for å stoppe Microsofts siste utspill for å trekke Java-utviklere til .Net-plattformen.

Til toppen