Microsoft snur - planlegger Windows 98-arvtager

Alle må bytte til Windows NT, det kommer ikke noen arvtager til Windows 98, sa Microsoft før. Nå har selskapet snudd og lover en større oppgradering til neste år.

Alle må bytte til Windows NT, det kommer ikke noen arvtager til Windows 98, sa Microsoft før. Nå har selskapet snudd og lover en større oppgradering til neste år.

Det var nestkommanderende i Microsoft, Steve Ballmer, som slapp bomben under selskapets utviklerkonferanse i går. Microsoft har lenge mente at bedrifter bør bytte over til det mer avanserte og omfattende Windows NT-operativsystemet. Windows 95/98 er for privatkunder og vil bare bli vedlikeholdt med nødvendige drivere i noen år fremover, sa Bill Gates på den samme utviklerkonferansen i fjor.

Det er forsinkelsene med Windows 2000 som tvinger Microsoft til å forlenge livet til Windows 95/98 Windows 2000 ble først kjent under kodenavnet "Cairo" så tidlig som i januar 1994. Siden lovet Microsoft å lansere NT 5.0 i 1997, men den første betaversjonen kom først i september det året. Nå lover Microsoft "fjerde kvartal i år".

Microsoft er åpenbart blitt enig med skeptikerne som mener at privatkunder ikke er klar til å bytte over til NT: I tillegg til en prislapp på flere tusen kroner, vil den første versjonen av Windows 2000 kreve 64 MB minne og en 300 Mhz Pentium II-prosessor.

Den kommende arvtageren til Windows 98 skal bli enda enklere å bruke, fortalte Ballmer i følge amerikansk datapresse. Utviklingen skjer i samarbeid med Intel og skal i enda høyere grad gjemme bort det karakterbaserte DOS-operativsystem som ligger under Windows.

Den nye versjonen skal blant annet støtte de to nye standardene for tilkobling av tilleggsutstyr USB og Firewire samt Device Bay, en standard for utskiftbare harddisker og andre komponenter, skriver nyhetstjenesten Cnet. I tillegg lovet Ballmer nye funksjoner og muligheter, noe som gjør den nye versjonen til noe mer enn "Windows 98 Stepup"-oppdateringen selskapet planlegger til høsten. (se egen sak i høyre marg)

Ballmer innrømmet i sin tale at Microsoft har vært for dårlig i videreutviklingen av Windows og ikke har lykkes i å forenkle systemet nok. Dagens pc gir for mange feilmeldinger, er vanskelig å bruke og ser kjedelig ut. Med den nye organiseringen som selskapet la frem i forrige uke, lovet Ballmer mer fokus på brukervennlighet.

Oppgraderingen av Windows 98 setter Microsoft i en klemme når det gjelder navn, selskapet har allerede døpt om den kommende Windows NT 5.0 til Windows 2000. Ballmer vil derfor ikke røpe noe navn, men kalte oppgraderingen både en ny versjon og en ny generasjon under sin presentasjon i går.

Ballmer løftet også ytterligere på lakenet over Windows 2000 under sin presentasjon og publikum fikk den første offentlige demonstrasjonen av den kommende 64-bits versjonen av Windows 2000. 64-bits-versjonen er basert på samme kode som 32-bitsversjonen, men vil kunne styre 8 terabyte minne, mot 32-bits-versjonens 4 gigabyte.

Ballmer demonstrerte det kommende operativsystemet med en tidlig 64-bits versjon av selskapets database, SQL Server, men ville ikke fastsette noen lanseringsdato. Men spesifikasjonene er klar og utviklere kan begynne å lage 64-bits programvare.

Under sin presentasjon demonstrerte Ballmer også et nytt, tredimensjonalt grensesnitt for hjemmebruker, som blant annet viste et rom med forskjellig utstyr og møbler.

Til toppen