Microsoft tjener stort på lisensendringer

I følge en ikke publisert rapport fra analyseselskapet Gartner Group, endrer Microsoft lisensbetingelsene på flere av sine produkter for å øke inntektene fra eksisterende kunder.

Dette skriver News.com fredag.

Operasjonen er omtrent den samme som Microsoft foretok etter lanseringen av Office-pakken. I fjor gjorde Microsoft endringer i lisensbetingelsene til blant annet Excel.

Mens kundene tidligere kun betalte for antallet lisenser som var i bruk, blir de nå pålagt å betale for antallet ansatte som har tilgang til programmet. Kostnaden kan da fort bli mer enn doblet, av hva som var utgangspunktet ved anskaffelse av programvaren.

Nå foretar Microsoft lignende endringer på Backoffice-produkter og i server-applikasjons markedet.

Microsoft har allerede foretatt flere endringer. Det er ikke lenger tillatt med ubegrenset bruk av programvaren SQL Server. Brukere av Exchange 5.5 må nå betale for antall "seats", det samme gjelder Citrix og NT server terminal. Selskapet krever nå også at kundene må kjøpe både arbeidsstasjonslisens og klient aksess lisenser (CAL) for alle klienter med tilgang til en NT Server.

Avgrensingen går på antallet terminaler med tilgang til serveren, altså ikke på antallet brukere.

Gartner-analytikeren Mary Welch sier til News.com at bedrifter som vurderer å gå til anskaffelse av Backoffice produkter fra Microsoft bør være forsiktige med rene prissammenligninger, fordi selskapet kan endre betingelsene slik at de reelle kostnadene blir betydelig høyre enn en enkelt prissammenligning tilsier.

Til toppen