Millionkrangel mellom Viasat og SVT

For at satelittseere skal kunne få se de svenske allmennkringkastings-kanalene krever SVT betaling fra Viasat. Men publikum har jo allerede betalt lisensen.

Sveriges Television (SVT) krever betaling fra Modern Times Group (MTG) for at ViaSat skal kunne distribuere allmennkringkastingskanaler over sitt system.

Nå krever SVT en avgift på 40 millioner fra Viasat for at de tre allmennkringkastingskanalene SVT1, SVT2 og SVT24 skal kunne tilbys av Viasat.

- Det er urimelig at våre seere skal betale en ekstra avgift utover TV-lisensen for å se SVT, sier administrerende direktør Ulf Groth i svenske Viasat til Vision.


- Det er rimelig at vi skal få erstatning for å bidra til deres verdiøkning, sier SVTs informasjonsdirektør Jan-Olof Gurinder til Vision.

Viasat har ifølge Vision tilbudt SVT å distribuere signalene kostnadsfritt og at de satellittkunder som kun vil ha SVT-kanaler skal få et kort med tilgang til disse kanalene gratis. Det er lite som tyder på at SVT kommer til å slå til på dette.
SVT har i dag en avtale med Canal Digital AS, som er Viasats fremste konkurrent. Verdien på denne avtalen anslår Vision til å være mellom 20 og 40 millioner svenske kroner.

Begge parter sier at to vedtak fattet av Riksdagen støtter deres respektive syn. SVT mener at disse vedtakene slår fast SVTs rett til å inngå kommersielle avtaler. Viasat viser derimot til ordlyden i samme vedtak:

"... Den TV-tittare som vill se SVT's satelitsända kanaler skall kunna göra detta utan att behöva betala ytterligare avgifter utöver TV-mottagaravgift."

Før helgen tilspisset situasjonen mellom de to seg ytterligere. På Viasats kanalplass for SVT-kanalene kunne seerne lese:

"SVT krever at du betaler ytterligere en TV-avgift for å se SVT på denne kanalplass. Om du synes dette virker urimelig kontakt SVT på telefon 08 - 7884 00 00 for å framføre dine synspunkter."

Resultatet var at SVTs informasjonsavdeling ble nedringt av sinte Viasat-kunder.
Til toppen