Mona Sahlin tippes som svensk IT-minister

Ifølge Computer Sweden er Mona Sahlin på vei tilbake til toppen i svensk rikspolitikk. Sahlin skal være det heteste navnet til "IT-minister" i Perssons nye regjering, skriver avisen. Göran Persson er ventet å legge fram sin regjeringskabal tirsdag. Kanskje...

Mens statsbudsjettet er det som mest opptar norske avislesere i dag, er det svenskene mest opptatt av hvem som blir sittende i Göran Perssons nye regjering.

De fleste venter at Persson vil presentere navnene på de nye statsrådene allerede i morgen, men det antydes samtidig at statsministeren kan tenkes å utsette hele regjeringsdannelsen i enda et par måneder. Årsaken til dette skal være at Persson planlegger en omfattende departementsreform. Ryktene som florerer blant flere politiske eksperter sier at flere departement skal slås sammen til færre og større "superdepartement".

Men inntil videre får en tro på tidligere signaler om at Göran Persson presenterer sin nye regjering i morgen, tirsdag. Og en ringerunde Computer Sweden har gjort til et antall politiske eksperter og flere ledere innen IT-bransjen, indikerer altså at "kredittkortfallerte" Mona Sahlin er på full fart tilbake i regjeringen. Årsaken skal være at nåværende kommunikasjonsminister Ines Uusmann mer eller mindre skal ha havnet "i unåde" hos Göran Persson etter å ha utvist en heller betydelig grad av handlingslammelse i flere store saker det siste året.

"[...] mycket pekar på att Mona Sahlin nu är på väg tillbaka in i regeringen, med stormsteg. Och vem, om inte Mona Sahlin, vore en lämplig kandidat och en frisk fläkt för att ta itu med Sveriges framtidsfrågor. Hon verkar faktiskt idag vara en av de få personerna inom den socialdemokratiska regeringen som har förstått att IT-åldern ställer nya krav på gamla förhållanden som baserades på ett industrisamhälle. Även om hon kanske inte har någon dokumenterad expertis kring frågor om IT så är hon troligtvis inte rädd för att lära sig [...]", er Computer Swedens rosende vurdering av Sahlin som kandidat til IT-ministerjobben.

Dagens integrasjonsminister, Lars Engqvist, er ifølge avisens kilder en usannsynlig kandidat til jobben.

Heller ikke Sverige har i dag et eget IT-departement, men en modell som likner på den norske der ansvaret for IT er splittet på flere departementer - med hovedvekten for slike spørsmål tillagt kommunikasjon-, næring- og finansstatsrådene.

Til toppen