Moonscape gjør PC-en immun mot uvørne brukere

Norske Moonscape tar 300 kroner for sitt PCI-kort som gjør PC-en immun mot uvørne brukere.

Spesifikasjonene til "Teachers Smart Card" fra Kristiansand-firmaet Moonscape tilsvarer langt på veg dem til kortet Radix Protector som vi omtalte i går. Den viktigste forskjellen ser ut til å være prisen. Radix koster 1276 kroner, Moonscape 398 kroner. Rabattkurven til Moonscape er også brattere. Allerede ved ti kort, er stykkprisen nede i 298 kroner.


Daglig leder Svein Erik Scheie i Moonscape sier til digi.no at han ikke ser noe ved Radix eller tilsvarende kort som skulle begrunne den store prisforskjellen.

Moonscape Teachers Smart Card har vært på det norske markedet siden august 1998, og skal ifølge Scheie være installert ved nær halvparten av våre skoler. Presset fra skolemarkedet har ført til at det lille selskapet har tatt på seg å levere PC-er med kortet ferdig installert. Året etter begynte de første leveransene til utlandet. Moonscape har kunder i Storbritannia, Sverige og Danmark.

Den nyeste utgaven av kortet passer til PC-er under alle Windows-varianter siden Windows 3.1, samt DOS. Dagens lave prisnivå er resultatet av en prishalvering som ble gjennomført i desember. Den førte til stor etterspørsel spesielt etter kort for PC-er under Windows XP. Scheie forteller at man regner med å ha gjort unna bestillingskøen i slutten av februar.

Moonscape-kortet oppretter en egen skjult partisjon på harddisken der den oppbevarer data om oppstartpartisjonens - og øvrige valgfrie partisjoners - opprinnelige tilstand. Tilbakeføring til den opprinnelige tilstanden kan gjennomføres automatisk etter en bestemt tidsplan - for eksempel daglig eller ukentlig - automatisk for hver gang PC-en startes på ny, eller manuelt.

Det kreves et eget brukernavn og passord for å endre den opprinnelige tilstanden.

Den skjulte partisjonen krever fra 100 MB til 350 MB for en typisk PC. I et nettverk med "wake up LAN" er det mulig å fjernstyre disse innstillingene, og slå av og på et stort antall PC-er samtidig. Er det data man ønsker skal overleve en gjenoppretting, må de plasseres i egne partisjoner som ikke omfattes av kortets definerte nedslagsfelt. Da flytter man gjerne Windows-katalogen "Mine dokumenter" til datapartisjonen.

Kortet er først og fremst ment på skoler og bibliotek, der uvørne brukere ofte klusser med innstillingene. I stedet for å kaste bort tid på å reinstallere maskinene i en opprinnelig tilstand, er det tilstrekkelig å slå dem av og på.

Kortet gjør PC-en langt på vei også immun mot virus, selv om Moonscape ikke vil garantere at det er umulig å skape et virus som kan tenkes å kunne smitte det.

Til toppen