Moro med NetCom

Et kursfall på nærmere 10 prosent på en halvtime er vel nærmest hverdagskost i IT-sektoren - i hvert fall når markedet selv ikke kan forklare en oppgang på 25 prosent på en måned.

Hadde vi i Norge hatt egne TV-program som dekket utviklingen på Oslo børs, ville det vært rom for mye moro når ulike aktører prøver å forklare kursfluktuasjoner i størrelsesorden 10-20 prosent. Her må det utvilsomt eksistere en uoppdaget nisje for harselas og ironi. Hva om Harald Eia hoppet over til TV 2, og laget egene innslag i Fredagsbørsen?

Den siste tidens kursutvikling i NetCom kan - om man prøver å være litt seriøs - ikke forklares med annet enn høy etterspørsel etter Tele-aksjer. Resultatforventninger på kort og mellom-lang sikt er tilnærmet irrelevante. Grundige vurderinger av et oppkjøpscase er fraværende og vi sitter igjen med heller underholdende utsagn om sammenhengen mellom resultatene i Ericsson og Nokia og kursutviklingen i NetCom. Noen ganger hadde det kanskje vært en ide å komme med ærlige svar av typen "aner ikke", fremfor å presentere rent sludder som kritikkløst blir referert i papiravisenes børskommentarer.

Om noen i dag skal tvinge seg til å komme med en forklaring på et kursfall på 9,6 prosent i selskapet er eneste ledetråd VGs oppslag om en oppførsel fra selskapet som er mildt sagt pinlig.**

NetCom oppbevarer informasjon om kundenes aktiviteter godt utover det tidsrommet de har konsesjon for - og utleverer informasjonen - uten å blunke - til arbeidsgiveren til en kunde.

Stygg sak. Veldig stygg! og med klare negative konsekvenser for selskapets omdømme hos eksisterende og potensielle kunder. Vi tror likevel ikke at markedet tillegger saken særlig vekt.

Et godt, gjennomarbeidet og solid case på verdsettelsen av NetCom på lang sikt ser ut til å være fraværende. I et lite likvid marked gir det drøye utslag, selv om det kan påpekes at omsetningen i NetCom har vært høyere de siste ukene enn hva vi er vant med.

Omsetningen i resten av IT-aksjene er jevnt over heller laber, og det ser ut til at sektoren styres av utviklingen på NASDAQ og av sentimentet på Oslo Børs.

Først i rekken av nyheter vi venter på, er en avklaring rundt Agressos oppkjøpsforsøk i Frankrike. En slik avklaring bør komme i løpet av uken.

**Etter at kommentaren ble skrevet er det kjent at en rapport fra selskapet Teleplan anbefaler norske myndigheter å ilegge mobil-operatørene en årlig frekvensavgift, som eventuelt vil slå ut med en betydelig kostnad i NetComs regnskaper. digi.no har som policy å ikke endre publiserte saker, selv om denne kommentaren blir stående i et noe spesielt lys gitt ovennenvte informasjon. red.anm.

Til toppen