BEDRIFTSTEKNOLOGI

Motorola utsetter Teledesic

Analytikere innenfor satellittbransjen tror Motorola er i ferd med å droppe sitt engasjement i Teledesic. De to selskapene har utsatt signering av avtalen som gir Motorola kontrakten på å bygge de 288 satellittene som trengs for å få Teledesic på lufta.

Frode Eriksen
20. mai 1999 - 14:48

Teledesic skal etter planen fungere som et gigantisk satellittbasert høyhastighetsnett for Internett-aksess og annen datatrafikk, og spesifikasjonene som er utarbeidet vil kunne gi båndbredder på opptil 64 Mbit/s nedstrøms og 2 Mbit/s oppstrøms, med andre ord hundrevis ganger raskere enn dagens vanligste modemforbindelser. Aktuelt prisleie er ikke offentliggjort.

Bakgrunnen for spekulasjonene om at Motorola nå forsøker å begrense engasjementene innenfor satellitt, er at selskapet har bedt sine underleverandører til Teledesic-systemet om i første omgang å utsette alt arbeid knyttet til Teledesic fram til Motorola signerer en endelig avtale med selskapet. For Motorolas engasjement i Teledesic er knyttet til rollen som hovedleverandør av utvikling og produksjon av de 288 satellittene som trengs for at systemet skal operere etter planen. Satellittene skal være i bane og i drift i 2003.

[<img src="/foto.nsf/Files/teledesic_sat/$file/teledesic_sat.jpg" border=0 alt="Teledesic/satellitt">]

Bak Teledesic står kapitalsterke eiere som er villige til å ta ansvaret for en investering på ni milliarder dollar (70 milliarder kroner). Foruten Bill Gates og mobilmilliardæren Craig McCaw som hver eier 21 prosent, er den Saudiske prinsen Alwaleed Bin Talal inne med en eierandel på 11 prosent, Motorola 26 prosent og Boeing fire prosent. Som en del av arbeidet med å etablere Teledesic har selskapet patentert begrepet "Internet-in-the-Sky", som kort fortalt er selskapets forretningsidé.

Industrianalytikere sier til Wired at det faktum at kontrakten mellom Teledesic og Motorola ennå ikke er signert er mer enn et signal om at eierne ikke er enige om prisen. Flere mener dette er et tegn på at Motorola nå vurderer hele prosjektet på nytt.

Motorola har engasjert seg tungt i satellittsystemet Iridium, der selskapet eier 20 prosent. Totalt er det investert fem milliarder dollar i Iridium, men kundene uteblir og gjeldsforpliktelsene må reforhandles. Stadig flere snakker om til hvilken pris Iridium blir solgt for når konkursen kommer, heller enn om hvis.

Store deler av satellittindustrien merker at det går dårlig med Iridium, og på Nasdaq er de fleste relaterte satellittaksjene på vei ned. Iridiums vansker skulle ikke umiddelbart ha konsekvenser for et bredbåndsnett som Teledesic, noe blant annet Teledesics pressetalsmann, Roger Nyhus mener.

Han sier at Teledesic er konstruert for håndtere fem millioner brukere samtidig, knyttet i hovedsak til datatrafikk fra næringslivskunder som har behov for høyhastighets Internett-trafikk i landlige områder i den tredje verden der telenettene er dårlig utbygd.

Teledesic har allerede varslet en forsinkelse, oppstart skjer nå i 2003 og ikke i 2002. En avtale med Motorola er helt nødvendig om systemet skal se dagens lys, og derfor vil det være katastrofalt for Teledesic om Motorola skulle finne på å trekke seg helt ut. Penger er ikke Teledesics største problem med sine kapitalsterke eiere, problemet er snarere teknologi og utvikling av satellitter og oppskytingskapasitet.

Verken Teledesic eller Motorola har offentliggjort mulige tidspunkt for når en avtale skal kunne signeres.

En analytiker kommenterer saken slik overfor Wired; De må være nervøse som faen. Tror du virkelig de vil gå inn på et nytt milliardprosjekt?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra