MPEG II kommer strømmende med QuickTime

Kommende versjon av QuickTime vil streame MPEG I/II video, lover Apple.

Kommende versjon av QuickTime vil streame MPEG I/II video, lover Apple.

QuickTime har utviklet seg til å bli en kjerneteknologi for Apple Computer Inc. De som har fulgt Apple og Mac en stund, husker begynnelsen: Frimerkestore videosnutter i 256 farger med lyd.

På 30 MHz Mac.

I 1994.

Det var et mirakel.

Fra den spede begynnelsen ble videoen etter hvert større og bedre, og lyden likeså. På et tidspunkt så imidlertid Apple at de i QuickTime hadde fundamentet til noe langt mer enn bare et format for levende bilder og lyd. QuickTime har derfor blitt selve media-enableren i MacOS, med ansvar for formidling av alt som har med tidsforanderlige formater å gjøre.

QuickTime er også tilgjengelig for Windows 95/98/NT. Steve Jobs og Apple annonserte under sin keynote-tale på WWDC, at filmtrailer-seksjonen på Apples website er den mest besøkte av samtlige filmtrailer-sites.

Apple fikk utvilsomt drahjelp til førsteplassen av traileren til Lord of The Rings, sluppet 7. april, kun i QuickTime. Filmsnutten har siden blitt lastet ned over 12 millioner ganger, ifølge Apple, og over 7 millioner av disse lastet ned den største, 30 MB-versjonen.

Apple kaller dette "et av de største online underholdningsevenementer noensinne". Nå kan vel ikke det å laste ned 30 MB fra web kalles spesielt underholdene i seg selv, men jeg skjønner hva de mener. Selv om QuickTime for de fleste vanlige brukere betyr å se på lyd og bilde, tilbyr teknologien en hel rekke forfatterverktøy for medieprodusenter. Disse kan glede seg til flere nye funksjoner i en ny versjon av QuickTime som vil bli sluppet denne sommeren, både for Mac og Windows:

QuickTime har til nå kun kunnet spille MPEG, ikke selv lage det. Med en nye versjonen kan QuickTime også spille streamet MPEG. Ifølge Apple er dette første gang noen har kunnet levere en løsning for avspilling av streamet MPEG II. Dette er uansett en god prestasjon å få til. MPEG er fundamentalt forskjellig fra QuickTime, og man skulle i utgangspunktet tro at selve formatet umuliggjorde streaming.

I en MPEG II-video kan nemlig de enkeltbildene som utgjør videoen ligge stokket om i en hvilken som helst rekkefølge for å optimalisere komprimeringen av videoen. Slik kan f.eks et bilde som skal vises fram i begynnelsen av videoen ligge helt på slutten av videofilen.

En fil som er streambar pleier ellers å måtte ha dataene liggende i den rekkefølge de skal sendes og vises fram. Nøyaktig hvordan og hvor godt QuickTime løser dette gjenstår å se.

Eksempler ble demonstrert under keynoten, men en demonstrasjon er en demonstrasjon.

QuickTime støtter allerede inegrasjon av Flash 3-animasjoner i QuickTime, med den nye versjonen av QuickTime bringes støtten opp til den nyeste versjonen Macromedia har publisert.

Apple forsetter dessuten å insistere på at QuickTime VR er en viktig del av QuickTime. Dette til tross for at utbredelsen ikke står i stil til den generelle utbredelsen av QuickTime-filmer. Generering av QuickTime panoramaer fra bilder fra den virkelige verden krever dessuten tildels dyrt mekanisk utstyr, som spesialkameraer, linser og stativer, og resultatet har en noe begrenset 'wow-faktor'.

Altivec er et tillegg til G4 prosessoren som kan akselerere endel beregninger betydelig. Den beste og mest populærere komponenten til QuickTime når det gjelder å komprimere lyd er QDesign-kodeken. Den har nå blitt skrevet om for å gjøre bruk av Altivec, ifølge Apple har det resultert i lydkomprimering opptil 3 ganger raskere enn tidligere.

Til toppen