- Mye rimeligere med Linux enn med NT

Det tok tid å sette seg inn i Linux. Likevel mener den lille Bergen-bedriften Index AS at de sparte mye på å velge Linux framfor Windows NT.

Det tok tid å sette seg inn i Linux. Likevel mener den lille Bergen-bedriften Index AS at de sparte mye på å velge Linux framfor Windows NT.

Index AS er et selskap med ti ansatte som blant annet utvikler Mikas, et system for håndtering av bedriftenes strategiske kontrakter. Administrerende direktør Eilif Johansen forteller til digi.no at selskapet i forbindelse med innkjøpet av en server for versjonskontroll, vurderte flere alternativer. Valget av det fritt tilgjengelige CVS (Concurrent Versions System) og Linux var ikke vanskelig.

- Kvaliteten betyr vel så mye som at det er gratis, forteller Johansen. - Det er prisen til slutt som teller.

Selv om Johansen innrømmer at Linux i mange tilfeller krever mer av brukeren enn Windows NT, i sær i begynnelsen, antar han at selskapet sparte omkring 50.000 kroner gjennom å velge Linux framfor produkter fra Microsoft.

- 50.000 kroner betyr mye for et så lite selskap som oss, sier han og viser til at nesten alle påbyggingskomponentene til Windows NT koster penger.

Johansen og systemkonsulent Tom Bech kommer med følgende sammenligning:

- Windows NT er som en flott bil hvor panseret er sveiset sammen. Er det noe som ikke virker, har man få muligheter til å gjøre noe med det. På Linux kan du mekke på absolutt alt. All kildekode er tilgjengelig for brukerne.

Verken Johansen eller Bech synes det er noe problem at man ikke har noen fast servicepartner i forbindelse med Linux.

- Det å finne fram til brukerstøtten krever mer enn å ringe et telefonnummer. Men ofte får man bedre og raskere støtte på Internett enn fra kommersielle leverandører, forteller de.

Johansen og Bech sier at Windows NT fungerer bra til mange oppgaver, men at operativsystemet helst bør brukes til kun én ting om gangen.

- NT blir lett ustabilt når det settes på flere oppgaver samtidig.

Til toppen