OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Nå kan du prøve Windows 11 ... uten å prøve Windows 11

Linux-distro skal være mest mulig lik Windows 11 i utseende.

Nei, dette er ikke Windows 11, men Windowxfx 11.
Nei, dette er ikke Windows 11, men Windowxfx 11. Foto: LinuxFX

Hvis du er hardcore Linux-entusiast, men i det stille er litt fascinert av hvordan Windows 11 ser ut, har du en mulighet til å kombinere de to.

Siden 2007 har Linux-distroen LinuxFX hatt en versjon ved navn Windowxfx som etterligner Windows, og nå er altså versjonen som skal ligne på Windows 11 endelig offisiell – noen uker før Windows 11 lanseres.

Kliss likt Windows 11 ...

Foruten å være kliss likt Windows 11 rent utseendemessig, er Windowxfx 11 som nevnt basert på Linuxfx, som igjen baseres på KDE Plasma. Kort fortalt brukes samme kjerne som vi finner i Ubuntu 21.04 «Hirsute Hippo» («hårete flodhest» på norsk), med KDE-skrivebordsmiljøet på toppen. Akkurat denne versjonen bruker WX Desktop Theme for å ligne mest mulig på Windows 11. I tillegg brukes en samling spesielle ikoner, spesielle animasjoner, sentrert oppgavelinje og en del andre elementer som vi finner igjen i Windows 11.

... men det bare ligner

Les også

Uansett hvor likt det måtte være, er det fremdeles Linux og ikke Windows som ligger i bunn, med alle de fordeler og ulemper det medfører. Windowxfx 11 kan ikke bruke Windows-programvare uten en emulator, men har til gjengjeld tilgang til et stort utvalg programvare for Linux – akkurat som med vanlig Ubuntu 21.04.

Linux FX 11 er tilgjengelig for en lang rekke ulike maskiner, men enn så lenge ikke Rasberry Pi. Den er imidlertid på vei og skal etter sigende ikke være langt unna.

Her finner du mer om Windowxfx 11 og Linuxfx.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.