Nå skal Internett-handel bli trygt

To nye versjoner av sikkerhetssystemet SET skal løse problemene som har fått kundene og butikkene til å si nei til trygg netthandel så langt.

De store kortselskapene ønsker at alle skal bruke sikkerhetssystemet SET - enten de handler på Internett eller i butikk med smartkort. SET ville sette et punktum for all svindelen med dagens papirsystem og den dårlige sikkerheten på Internett.

SET ble utviklet av Visa og Mastercard allerede i 1995. Men etter flere forsøk er det fremdeles bare noen tusen brukere og en håndfull norske butikker som tilbyr handel med SET. De andre bruker SSL - et enkelt system for kryptering av kommunikasjon mellom butikk og bruker.

Men nå forteller Visa Norge at de for alvor legger sin vekt bak SET.
- Det var først i november i fjor at vi fikk godkjent SET-programvare. Alle tidligere prosjekter har bare vært prøvedrift, forteller Knut Edmund Furu, produktsjef for SET i Visa Norge, til digi.no.
SET
SET er et sikkerhetsystem som sjekker med bank/kortselskap når du og en butikk skal handle sammen. I tillegg til å sjekke at dere er hvem dere utgir dere for å være, sjekker SET også at du har kreditt/penger på konto. SET har vært kritsert som tungvint og har fått mange kokurrenter, men SET er det eneste systemet som kan regnes som en bransjestandard. Du kan lese mer om SET på http://www.visa.com/nt/ecomm/set/main.html#set.

Visa og Mastercard har nå lagt en plan for å få de fleste nettbutikker i Europa over på SET innen 2005. Innen da vil SET også erstatte dagens magnetkort når SET-systemet legges inn på smartkort.

På grunn av tidligere feilslåtte prosjekter, jobber Visa på nå med to nye systemer for å løse sitt "høna og egget"-problem. For hittil har både kunder og butikker sagt nei fordi det har vært for få kunder og butikker.
Les mer om SET og de mange falske startene:
Telenor lanserer SET-konkurrent
Trygg Netthandel - kanskje til våren!
Visa Norge: - SET-suksess vil ta tid
Visas største problem var den såkalte elektronisk lommeboken. I dag må du laste ned en programpakke på flere megabyte på hver PC hvor du skal bruke SET. Visa har derfor fått laget en serverbasert SET-versjon som PCen din kobler seg opp til og laster ned en 30 Kbit stor programbit når du trenger den.


- Flere store norske banker vurderer nå serverbasert SET. Med systemet slipper bankene å sende ut programvare til kundene og kundene kan bare med en pinkode bruke SET fra alle typer Internett-maskiner, forteller Furu.

Furu tror at flere banker vil tilby sine kunder å skaffe seg SET-pinkoder i løpet av høsten.

Visa har arbeidet hele vinteren og våren i det stille med å overtale flere nettbutikker om å bruke SET.
- Vi har inngått avtaler med 120 butikker, blant annet Smartclub og Yatack, om bruk av SET for overføringer mellom butikken og bankene. Senere vil disse systemene enkelt kunne åpnes for full SET-handel, forteller Furu.

Nå er det frivillig, men over tid vil Visa tvinge butikkene over.
- Vi har begynt å føre statistikk over hvilke butikker som har mest kundeklager, feil og problemer. De vil etter hvert få valget om å innfør SET eller å måtte betale gebyr for hver klage vi må behandle. SET vil dessuten bli billigere og dagens systemer blir dyrere, noe som vil lokke nettbutikkene over på SET, forteller Furu.

Til toppen