Nå stabler Sonera helt om

En emisjon i milliardklassen og et kraftig strategibytte skal berge det finske teleselskapet Sonera unna skifteretten. Nå skal det satses og tjenes mer penger i det finske hjemmemarkedet.

For økonomisk går det ganske elendig i Sonera takket være milliardgjeld i euro etter en hissig satsing på europeiske UMTS-auksjoner i fjor i samarbeid med spanske Telefonica.

Nå vil ikke Sonera lenger vente på at UMTS skal slå igjennom i mobilmarkedet, og nå fryses alle investeringer inkludert 3G Group i Tyskland som eies sammen med spanske Telefonica. Investeringene i italienske IPSE 2000 og spanske Xfera reduseres til et minimum. Fokus rettes nå mot avanserte tjenester i hjemmemarkedet, der blant annet Zed og Smartrust inngår med mål om break even i 2003.

Selskapet har allerede dratt seg ut av UMTS-satsingen i Norge og samarbeidet med det nå konkursrammede Enitel. Nylig solgte selskapet sin aksjeandel i det ungarske mobilselskapet Pannon GSM til Telenor, samt at større mengder med aksjer i Deutsche Telekom også er solgt for å tilbakebetale lån, som nå ligger nær fire milliarder euro eller 32 milliarder kroner.

I tredje kvartal tapte selskapet 2,5 milliarder kroner før skatt, og dette er den direkte årsaken til at Sonera nå setter bremsene solid på. I samme kvartal i fjor endte selskapets resultat på nesten 6 milliarder kroner. Tapene er betydelig under forventningene i markedet. Salget økte med åtte prosent til 549 milliarder euro.

Det skal også hentes inn ny kapital, nær 8 milliarder kroner, ved at den finske staten skyter inn kapital

Til toppen