NASA bygger 1024-prosessors SGI supermaskin

NASA skal slå sammen to 512-prosessor SGI Origin-maskiner med leverandørens NUMAflex-teknologi, og forventer seks ganger større ytelse enn med dagens 512 prosessors maskin.

512 prosessors maskinen av typen SGI 2800 som NASAs forskningssenter Ames disponerer i dag, er døpt Lomax, og er verdens største system med felles minne. Den brukes til avanserte beregninger og simuleringer innen strømningsanalyser, globale klimamodeller og astrobiologi.

De to nye maskinene som ble bestilt i august og forventes operative i løpet av februar 2001, er av typen Origin 3800, den største innen 3000-serien som ble lansert i sommer. Anvendelsesområder blir flyteknikk, geovitenskap og livsvitenskap.

Prognoser som NASA selv står for, tyder på at det nye 1024 prosessors systemet vil få en ytelse på seks ganger den dagens 512 prosessors system kan levere. Årsaken er først og fremst fremgang i SGIs teknologi for felles minne, NUMAflex. Prosessorene organiseres i en kube, og maskiner kan bygges ut trinnvis etter behov.
NTNU er i ferd med å montere en 160 prosessors Origin 3800. I denne artikkelen forklares oppbyggingen av SGIs NUMA-supermaskiner: Oslo-premiere for Trondheims neste supermaskin

Med to terabytes delt minne, blir den nye NASA-maskinen verdens største med felles minne.

Til toppen