NEC lager verdens raskeste datamaskin

NEC annonserte onsdag at selskapet har vunnet en kontrakt om å designe en parallellprosesserende superdatamaskin med en ytelse på 32 teraflops (32 billioner flyttallsoperasjoner per sekund).

Maskinen er bestilt av Japan Science and Technology Agency (STA) og skal ifølge det japanske tidsskriftet Nihon Keizai Shimbun brukes i byråets jordsimuleringsprogram.

- Det grunnleggende designet for datamaskinen ventes ferdig i slutten av mars, sier en talsmann for NEC til Newsbytes. Verdien av denne kontrakten er 250 millioner yen, omtrent 14,8 millioner kroner. Maskinen skal være klar til bruk i år 2001.

Maskinen skal være utstyrt med 4 terabytes (4 millioner megabytes) med minne og skal ha en maksimalytelse på 32 teraflops. Dataknusingen foregår ved hjelp av tusenvis av parallellkoblede vektorprosessorer som ifølge NEC skal være mange ganger kraftigere enn dagens prosessorer.

Målet med maskinen og STAs "virtuelle jord" er ifølge Nihon Keizai Shimbun å simulere globale endringsprosesser og kalkulere kostnadene av miljøregulering. Ved å bruke data fra jordobservasjonssatellitter vil simuleringsprogrammet forsøke å forutse trender i global oppvarming, atmosfærisk og marin forurensing, samt værfenomener som El Niño-effekten.

Verdens kraftigste superdatamaskin i dag er ifølge Newsbytes en Intel-bygget ASCI (Accelerated Strategic Computing Initiative) Red-maskin ved Sandia National Labs i USA. Denne er utstyrt med nesten 10.000 prosessorer og brukes til forskning.

Til toppen