PERSONLIGTEKNOLOGI

Nedspydd laptop og druknet PC

Her er årets verste dataulykker, som kåret av Ibas.

Økokrim fikk rekonstruerte data fra denne harddisken, som gikk i tusen knas etter en 12 etasjers flyvetur.
Økokrim fikk rekonstruerte data fra denne harddisken, som gikk i tusen knas etter en 12 etasjers flyvetur. Bilde: Ibas

Norske Ibas er godt kjent for å ha spesialisert seg på å redde data. Harddisker kan som kjent gå i stykker på de mest oppsiktsvekkende måter.

Alt håp er likevel ikke ute. Dersom du eller bedriften er villig til å betale for det, kan dataene ofte gjenopprettes.

Hvert år gjør Ibas en uhøytidelig kåring av det de oppfatter som de beste eller verste historiene de har kommet over.

- Datatabbene fra 2009 gir håp til alle som har vært eller vil havne i en lignende situasjon. Historiene er for så vidt morsomme, men for eieren som opplever å miste uerstattelige data er dette i utgangspunktet tragisk, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder datarekonstruksjon i Ibas, i en pressemelding.

Dette er Ibas egne favoritter blant årets data-ulykker:

10. plass - Et bilde er verdt tusen ord

En mann er på ferieutflukt med sitt kamera når han møter en fremmed som står og betrakter et naturfenomen. Vedkommende foreviger fenomenet og lover å dele bildet med den fremmende. Vel hjemme reformateres SD-kortet ved et uhell og nevnte bilde blir slettet. Ved hjelp av Ibas kan snart sendes av gårde på e-post til den fremmende. Det er viktig å holde hva man lover.

9. plass - Katt og mus

Når en familiekatt erstattet et parti med katt og mus med strømkabelen til familiens USB-harddisk, endte det dårlig. Harddisken falt i golvet og Ibas fikk jobben med å fremkalle de digitale familieminnene.

8. plass – Dårlig dag på jobben

En laptop kastes fra andre etasje i et kontorbygg. Vi fikk ikke vite av hvilken grunn. PC-en dømmes til evig hvile hos et recovery-selskap, men Ibas lykkes til slutt med å gjenopplive PC-en. Det er for oss uvisst om den ansatte overlevde.

7. plass – Dårlig tid

7. plassen kan flere kjenne seg igjen i. Hvem har ikke kjørt av gårde med lommebok, mobilen eller PC-en på biltaket? I hvert fall nesten. Vår kunde gjorde det ettertrykkelig. PC-en falt av taket i første sving, krasjet mot en husvegg, og våre ingeniører fikk jobben med å gjenopprette dataene.

6. plass – Slagsmål på jobben

Som et resultat av et slagsmål mellom to kolleger på IT-avdelingen, faller en server ut av serverracket. Slagsmålet stopper opp, men et større bråk er i gjæring når serveren ikke spiller opp. Heldig for bråkmakerne, forretningskritisk informasjon rekonstrueres i sin helhet.

5. plass – Fartsdump

En fotograf er på tur med sin nye motorsykkel. Dessverre for han løsner sykkelvesken når han hopper over en fartsdump i altfor høy fart. Vesken med kamerat danser bortover veien og lander i en dam ved siden av veien.

4. plass – Hundespy i laptopen

Familiehunden spiser et stykke halvråttent kjøtt fra kjøkkenbenken og spyr opp alt sammen på familiens bærbare PC som også ligger på kjøkkenbenken. Fordervet kjøtt er aldri sunt, heller ikke for PC-er.

3. plass – Ridetur

En ridetur endte med et brått rytterfall. Dessverre for rytteren ble hans kamera knust. Minnebrikken ble ikke lest av kortleseren, og bildene lot seg ikke overføre til PC-en.

2. plass – Druknet PC

En båt-PC faller over bord og drukner på 61 meters dybde. Etter mange dykk gjenfinnes PC etter 6 måneder. 99 prosent av dataene blir rekonstruert.

1. plass – Finansakrobat

Da tjenestemenn fra Økokrim gjennomførte en razzia i en leilighet på Aker Brygge i februar ble finanskjendisen så overrasket og redd at han mistet laptopen da han skulle hoppe fra sin egen veranda og over til naboen. PC-en fløy fra 12. etasje og rett ned i asfalten. Rekonstruerte data ble overlevert til Økokrim.

Økokrim fikk rekonstruerte data fra denne harddisken, som gikk i tusen knas etter en 12 etasjers flyvetur.
Økokrim fikk rekonstruerte data fra denne harddisken, som gikk i tusen knas etter en 12 etasjers flyvetur. Bilde: Ibas

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.