Nesten alle smiler

IT-indeksen gjorde et hopp på 4,75 prosent på Oslo Børs mandag. Bare PC-Systemer og Logisoft falt, mens Ark og Tandberg Data steg med nesten ti prosent.

Dagens børsvinner er Ark etter at en enslig sjel solgt 300 like enslige aksjer til en 9,9 prosent høyere kurs enn sluttnoteringen på fredag. Det er lite likviditet i Ark-aksjen fordi nederlanske Getronics eier 78 prosent av selskapet, så kursen hopper fort opp og ned.

Også Tandberg Data gjorde et kraftig hopp mandag. Aksjen steg med 9,76 prosent uten at dette kan forklares med noen konkrete nyheter rundt selskapet. Tandberg Data svinger ofte i takt med den internasjonale databransjen og den peker oppover om dagen; den teknologitunge Nasdaq-indeksen har steget med 35 prosent siden 8. oktober.

Bare Logisoft og PC-Systemer, to selskaper på børsens IT-indeks, falt i løpet av dagen. Mens IT-indeksen steg med hele 4,75 prosent, raste PC-Systemer nedover med hele 9,68 prosent til ny sluttnotering på 14 kroner.

- Aner ikke, svarer Per Boasson, gründer og største aksjonær i PC-Systemer, kjapt på et spørsmål om forklaring. Det er ikke gått ut noen informasjon fra oss og jeg har heller ikke hørt noen rykter, sier han.

I løpet av dagen steg NetCom, den største IT-aksjen på børsen, med 6,28 prosent. Dette kan skyldes dagens oppslag i Finansavisen der det fremgår at Sense Communications "ikke får fri adgang til de danske mobiloperatørenes nett slik Post- og Teletilsynet har vedtatt at selskapet har rett til i Norge". En avgjørelse i Danmark kan skape presedens i de andre nordiske landene. Hvis ikke Sense får en avtale, vil NetCom få beholde mer av markedet for seg selv.

Fundamentet for påstanden er sitater fra Peter Møller Nilsen i Telestyrelsen som bekrefter at Sense i Danmark ikke har søkt om roaming, samt at det ikke blir aktuelt for Sense å benytte egne SIM-kort i Danmark. Men Peter Møller Nilsen sier til digi.no at Telestyrelsen ikke har tatt stilling til spørsmålet og vil ikke angi noe tidsperspektiv for når en endelig beslutning i konflikten vil falle. (Du finner hele artikkelen i høyre marg.)

NetCom begynte også salget av billige mobiltelefoner med kontantkort gjennom Rimi-kjeden i dag, noe som også kan ha virket positivt inn på kursen.

Thorolf Kildal i Agresso smiler nok også i dag: Etter at markedet hadde brukt helgen til å fordøye hans melding om oppkjøp i Sverige, steg kursen med 6,9 prosent i løpet av dagen. Men det er fremdeles ikke kjent hvilket selskap Agresso kjøper.

Jo Arnstad, gründer og administrerende direktør i Provida kan også koste på seg et forsiktig smil i dag, for kursfallet ser ut til å ha snudd seg. Provida har falt jevnt siden 17. juli, da aksjen sto i 167 kroner til torsdagens bunnotering på 48 kroner. Fallet forsatte selv etter at mange andre IT-aksjer snudde for flere uker siden.

Torsdag og fredag løftet kursen seg forsiktig og forsatte opp halvannen krone i løpet av dagen. Dette skjedd til tross for at Finansavisen brakte en større artikkel der flere aktører i meglermiljøet uttaler seg sterkt negativt om leverandøren av banksystemer. Artikkelen peker i all hovedsak på de negative konsekvensen for selskapt av at Jo Arnstad holdt tilbake negativ informasjon om RS/2 og forøvrig har hatt en tendens til å ta hardt i når fremtiden skal beskrives. Det straffer seg nå.

Til toppen