Netcom uten stopp

Interessen for Netcom-aksjen ser ikke ut til å stoppe, og administrerende direktør Terje Christoffersen kunne notere seg nok en ny toppnotering på en dag som ellers var preget av lite spenning på IT-fronten.

IT-indeksen krøp opp 0,6 prosent til 1531,2 poeng fredag og ble dermed igjen delindeksen med sterkest utvikling. Totalindeksen falt med 1,3 prosent til 1295,1 poeng.

Netcom aksjen, som veier svært tungt i IT-indeksen, ga det sterkeste bidraget til oppgangen fredag. Aksjen la på seg med nye 3,7 prosent til 278 kroner.

- Dette er helt sykt, sier en analytiker til digi.no. Analytikeren mener likevel at det finnes flere forklaringer på fenomenet og ramser opp en håndfull mulige faktorer:

  • Det ventes at bruken av mobiltelefon har gått kraftig opp blant kunder på ferie. Å ringe fra utlandet er dyrt og dermed svært lukurativt for mobilselskapene.
  • Telenor har indikert kraftig oppgang i samtrafikken.
  • Europolitan leverte knallresultater tidligere i uken.
  • Høy strategisk verdi som gir stor oppkjøpspremie.

- Mye av dette er kortsiktige betraktninger, og mange er gått inn for å gjøre raske penger. Dessuten er oppkjøpspremien for lengst fyllt opp sier analytikeren, som mener at man med dagens kapitaliserte verdi på rundt 13 millarder lett kunne bygd opp et selskap med langt sterkere markedsposisjon enn Netcom.

- Men ser man på prisingen av Europolitan er det kanskje ikke så ille. I forhold til kapitalisert verdi er hver Europolitan kunde verd rundt 60.000 kroner. Utfra siste oppgitte kundetall og dagens cap på Netcom er den samme verdien på Netcoms kunder rundt 30.000?

- Nå skal man ikke glemme at Europolitan har en knallsterk balanse, mens Netcom har negativ. Dessuten synes jeg prisingen av Europolitan er drøy, repliserer analytikeren.

Hos Netcom er man ikke interessert i å snakke om aksjekursen men totalverdien i forhold til Telenor og Telenor Mobil er et yndet tema.

- I relasjon til den siste verdivurderingen til Telenor er Netcom fortsatt lavt priset, sier informasjonssjef Gunnar Grythe til digi.no. Han indikerer at dersom Telenor stemmer er det ikke unaturlig at Netcom prises opp mot 15 millarder kroner.

Til tross for oppgang og toppnotering i Netcom, var det likevel Tandberg Data som ble børsvinner blant IT-selskapene med en 5,8 prosent til 29,40 kroner. Sysdeco inntok jumboplassen med et fall på 8,7 prosent til 2,10 kroner.

Aktiviteten på Oslo Børs var preget av fellesferien, og totalomsetningen av aksjer og grunnfondsbevis endte på knappe 700 millioner kroner.

Til toppen