Nettleger betalt av legemiddelindustrien

Spesialister gav brukerne av nettstedet doktoronline.no råd om sykdom og helse. Nå viser det seg at legene i hemmelighet fikk kompensasjon for dette arbeidet av den enorme legeindustrien. Sosial- og helsedepartementet er bekymret.

Nettstedet Doktor Online tilbyr sine brukere å kommunisere med en lege eller spesialist over nettet, dette uten at brukeren har måttet betale så mye som ett øre. Nå viser det seg at legemiddelindustrien har fått regningen- direkte fra legene, uten at "pasientene" har fått vite noe som helst.

Dette melder Aftenposten.

Monna Nordhagen, administrerende direktør i doktoronline.no, innrømmer at dette skjer - men vil ikke fortelle hvilke legemiddelselskap som sponser spesialister.

Denne praksisen er det flere som reagerer på. Det skal være en god distanse mellom utøvende helsepersonell og legemiddelindustrien.

- Dette er meget tvilsom praksis og ikke i samsvar med intensjonene i Helsepersonell-loven. Der stilles det krav om forsvarlighet og krav til at legene skal være nøytrale i sitt virke vis á vis pasienter.

Når de mottar lønn direkte fra et legemiddelselskap kan det skapes tvil om legenes nøytralitet, sier Andreas Disen, ekspedisjonssjef i Sosial- og helsedepartementet til Aftenposten.

Også leder for Den norske Lægeforening, Hans Petter Aarseth, reagerer på praksisen.

- Hvordan leger kan bevare sin faglige integritet i et slikt samarbeid, kan jeg ikke forstå, sier Aarseth til Aftenposten.

Nettjenesten har nå gått bort fra ordningen hvor legemiddelindustrien betalte for deler av innholdet. Men de avviser at denne sponsingen har vært et problem siden legene ikke har latt seg påvirke og at redaksjonen har full redaksjonell frihet.

- Da Doktor Online startet opp i 1996, var det en liten organisasjon. At andre tok ansvar for lønnsutbetalinger ble en praktisk løsning. Nå har vi en organisasjon som kan håndtere dette, og de siste avtalene opphørte ved årsskiftet, sier Nordhagen til Aftenposten.

Til toppen