Nokia vil gi deg sin teknologi

Som en motvekt til datatungvektere som Microsoft vil Nokia nå skape en mobil allianse der de ulike aktørene går sammen for å lage felles standarder. Nokia åpner samtidig for å lisensiere ut sin programvare og teknologi.

Det var Nokia-sjef Jorma Ollila som tirsdag under sin tale på Comdex-messen i Las Vegas fortalte at selskapet nå vil at flere skal bruke selskapets programvare i sine mobiltelefoner, selv konkurrenter.

Selskapet har selvsagt baktanker med iniativet, og det er å få inn sin egen teknologi inn i flere mobiltelefoner. Dette dreier seg blant annet og teknologi for overføring av levende bilder og andre fremtidige tjenester. Nokia vil også dele på sitt eget operativsystem som ligger på toppen av EPOC, som er felles operativsystem i Symbian-alliansen der selskaper deltar sammen med de fleste viktige mobilaktørene i verden. Inkludert er Nokias egen nettleser. Det er Symbian som får retten til å lisensiere ut Nokias teknologi.

Når mest mulig teknologi går igjen i flest mulig mobiltelefoner, vil mulighetene for å overføre data mellom kundene bli lettere. I baktankene har Nokia også innføringen av tredje generasjons mobiltelefoni (UMTS) som åpner for et globalt mobilmarked.
Microsoft er også på vei inn i mobilmarkedet med egen programvare, noe som skremmer bransjen med tanke på situasjonen i datamarkedet der Microsoft i dag kontrollerer markedet for operativsystem. Dette vil mobilindustrien for en hver pris unngå.


Nokia vil samarbeide med flere andre selskap om felles teknologiløsninger, og blant aktørene i dag er Sony Ericsson, Motorola, Siemens, Matsushita, Samsung, Vodafone, mmO2 og DoCoMo.

Sjef for Nokia Mobile Software, Pertti Korhonen, sier til Ekonomi 24 at iniativet sikrer at alle brukere uansett telefon skal få tilgang til alle tjenester i alle operatørers nett. - Dette gjør det mulig å etablere massemarked, sier han.

Nokia har dessuten varslet et eget samarbeid med japanske DoCoMo omkring teknologi og åpen arkitektur for tredje generasjons mobiltelefoni basert på standarden WCDMA.

- Bransjen går mot åpen arkitektur noe som åpner for maksimal vekst. Dette kan bare bidra til økte muligheter for både bedrifter og kunder, sier Ollila i en pressemelding fra Nokia.

Til toppen