Nokias nye nettmobil

I kulturbyen Praha valgte Nokia i dag å lansere sin oppdaterte utgave av sin Communicator. Telefonen blir imidlertid ikke å få kjøpt før til våren.

Begrepet mobilt Internett får ikke innhold før mobiltelefonene er i stand til å levere innholdet. Nokia forsøker dette med sin nylanserte modell Nokia 9210 Communicator, som skal sørge for at mer innhold blir tilgjengelig på mobiltelefonen som mest ligner på en liten datamaskin.


Det var under Nokia Mobile Internet Conference at den nye modellen ble vist fram for første gang. Men som med tidligere lanseringer kommer den ikke i handelen før til våren, omtrent samtidig som de nordiske mobiloperatørene lanserer GPRS-mobilnett for å gi høyere hastighet i mobilnettet.

GPRS støtter ikke den nye Nokia'n, den støtter derimot HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), som Telenor tilbyr til 28,8 kbps. NetCom tilbyr ikke HSCSD i Norge. Enkel navigering og input, SMS, faks, e-post, bildebehandling og videoklipp er imidlertid med på vaskelista til Nokia når telefonen presenteres. I tillegg kommer Java støtte og Symbians EPOC operativsystem i bunn.

- Nokia tror at det kommer stadig flere programvareløsninger for telefonen, alt fra jobbapplikasjoner til underholdningsinnhold, sier markedssjef for Nokia Mobile Phones i Skandinavia, Mads Eriksen.

Terminalen inkluderer de vanligst brukte jobbapplikasjoner for PC, Word, Excel og PowerPoint. Et standard minnekort på 16 MB utvider minnet for installering av nye applikasjoner. Den nye Communicatoren er også først i verden med applikasjon for SyncML, som gjør det enkelt å fjernstyre synkroniseringen av kalender, kontakter og huskelister.

For de som liker det kan bakgrunnsbildet på skjermen endres etter egen smak, og nettleseren som følger med støtter både rammer og Java.

Vekten er 244 gram og har høyoppløselig skjerm som støtter 4096 farger. Med et standard lithium-ion batteri har den nye
Communicatoren inntil 10 timer taletid og inntil ti døgn brukertid under optimale omstendigheter.

;