Nordisk telekrig avgjøres i Sverige

Vinneren av den nordiske telekrigen kan kåres når slaget om Sverige er over, tror den danske mobilanalytikeren John Strand. Og kampen står mellom Telenor, Tele Danmark og Telia.

- Den som vinner slaget om Sverige vinner også den nordiske telekrigen, sier mobilanalytiker John Strand, og peker ut konkurrentene om trofeet; Telenor, Tele Danmark og Telia.

- De to mobileierne som kan bli svært rike er Vodafone, som er hovedaksjonær i det svenske mobilselskapet Europolitan, og Stenbeck/Kinnevik - eieren av NetCom AB og det svenske mobilselskapet Comviq. Stenbeck sitter nok med de beste kortene, mener Strand, som tror avgjørelsen kan komme raskt.

- Vil Vodafone inn i Norden, blir det ved en allianse med en av de eksisterende aktørene. Om denne partneren skulle bli Telenor, vil nok dette få konsekvenser for Telenors forhold til British Telecom. Men om dette sier Strand tørt; - Det er bare et forhold.

John Strand sier til digi.no at Telenor ved kjøpet av halvparten av Sonofon nå gjør seg til en vakker og velduftende blomst som en av de store teleaktørene gjerne vil plukke.

- Telenor vil på et eller annet tidspunkt finne sin partner, og for å gjøre seg attraktiv må en kunne by på noe.

Strand sier at det Telenor kan by på - etter kjøpet av Sonofon - er et av de største mobilselskapene i Skandinavia. Det Telenor ellers eier er nemlig ikke annet enn mindre andeler i store selskap og det Strand betegner som "eksotiske investeringer i Asia".

- Som hovedaksjonær i Sonofon vil Telenor bli nummer to i Danmark foruten å være nummer én i Norge.

Strand tegner et mulig scenario der Vodafone selger svenske Europolitan, som han mener er et av verdens mest veldrevne mobilselskap, til Telenor i bytte for en eierandel i Telenor når det blir tilgjengelig. Dette vil sikre Vodafone sitt nordiske fotfeste. Men det kan like gjerne være Tele Danmark, selv om dette selskapet allerede har forbindelser til amerikanske SBC/Ameritech.

Da vil Telenordia, et svensk teleselskap som eies med en tredel hver av Telenor, Tele Danmark og British Telecom, bli noe Strand mener eierne bare må finne en løsning på.

Strand sier at det også ligger noe symbolverdi i at Telenors oppkjøp av Sonofon skjer samme dag som Telia børsnoteres.

Også det faktum gjør at han tror Telia først vil skaffe seg en internasjonal partner. Men i motsetning til Tele Danmark og Telenor, mangler Telia solide mobilsatsinger både i Norge og Danmark som en kan lokke utenlandske partnere med.

Om prisen på Sonofon sier Strand at den stort sett reflekterer at det ikke er så mange andre alternativer i Danmark. Prisen Telenor betaler for sine aksjer i Sonofon priser nemlig hele selskapet til 27 milliarder kroner, betydelig over det selskapets konsernsjef, Jørgen Lindegaard, tidligere har ment var en bra pris på 20 milliarder kroner.

Strand tror også at Telenor har sikret seg med Bell South, slik at selskapet ikke selger sin minoritetspost i Sonofon til andre for eksempel Telia.

Til toppen