Normans antivirusverktøy svikter

Den Norske Bank har den siste tiden slitt med spredning av såkalte makrovirus. Norman Data Defense programvare er blant de mest brukte antivirus-verktøyene i banken og ett av de som har sviktet.

I en artikkel i Dagens Næringsliv onsdag, kom det fram at Den Norske Bank sliter med spredning av såkalte makrovirus. Makrovirusene har blitt spredt via bankens sentrale e-postsystem, og ifølge avisen kan så mange som mellom 4000 og 5000 PC-er være infisert.

Banken hevder imidlertid overfor digi.no å ha flere nivåer med virusprogramvare installert i nettet. Banken har flere typer beskyttelsesprogrammer fra ulike leverandører, og digi.no har fått bekreftet at flere av disse har sviktet. Programvare fra Norman Data Defense er sentralt i bankens beskyttelsessystem og blant de systemene som skal ha sviktet.

- Vi benytter oss av programvare fra Norman Data Defense og har i dag jevnlig kontakt med selskapet, bekrefter informasjonssjef i DnB, Sigurd Ulven, overfor digi.no. Han vil imidlertid ikke bekrefte om det er Normans system som har sviktet i DnB, men dersom Dagens Næringslivs anslag på mellom 4.000 og 5.000 infiserte maskiner er tilfelle, er det lite trolig at noen av disse ikke er utstyrt med Normans antivirusprogramvare - Cats Claw.

Ulven mener imidlertid at artikkelen i Dagens Næringsliv drar feilaktige slutninger.

- Situasjonen som fremstilles i artikkelen er overdrevet, sier han.

Norman Data Defense har tidligere slitt med å holde tritt i utviklingen av makrovirus, og i vår gikk det fram at selskapet var i ferd med å miste kunder nettopp på grunn av dette. Senere har selskapet uttalt at de er fullt på høyden når det gjelder denne typen antivirus-verktøy. Norman Data Defense har blant annet møtt kritikken med å øke oppdateringsfrekvensen på sine programmer. Når det gjelder forholdene i DNB er imidlertid ledelsen i Norman svært ordknappe.

- Vi kommenterer generelt ikke forholdet til våre kunder, sier administrerende direktør i Norman Data Defense, Tom Christensen, til digi.no. Han henviser i stedet til en undersøkelse som nylig ble offentliggjort i Virus Bulletin der Norman kom svært godt ut (se sak under "Relevante artikler" i spalten til høyre på denne siden).

- Undersøkelsen omfattet også makrovirus, sier Christensen.

Til toppen