Norsk kunnskapsverktøy støttes av Microsoft

Ark Cinet har nylig demonstrert kunnskapspakken Symfoni for Exchange og Office 2000 på utviklerkonferansen TechEd. Microsoft-sjef Steve Ballmer har personlig engasjert seg i dette norske utviklingsprosjektet.

Ark Cinet har nylig demonstrert kunnskapspakken Symfoni for Exchange og Office 2000 på utviklerkonferansen TechEd. Microsoft-sjef Steve Ballmer har personlig engasjert seg i dette norske utviklingsprosjektet.

Symfoni er en modulær pakke for kunnskapsforvaltning som Cinet har utviklet og markedsført siden 1994, som en applikasjon under Lotus Notes. Funksjonaliteten omfatter alt fra enkle felles verktøy som kontaktliste og kalender, til arbeidsflyt, salgsstøtte, saksbehandling og dokumenthåndtering.

Pakken er installert hos 350 kunder, og har anslagsvis 50.000 brukere, bredt fordelt på et representativt tverrsnitt av bedrifter og offentlig virksomhet. Symfoni betraktes som en sterkt medvirkende årsak til den store populariteten til Lotus Notes og Domino her i landet.

- En rekke kunder ville ikke vurdere Symfoni, fordi de hadde vedtatt å standardisere på Microsoft-produkter som Outlook og Exchange, forteller direktør Torbjørn Pedersen i Cinet Consulting.

- Vi prøvde å utvikle tilsvarende funksjonalitet under Exchange og den forrige utgaven av Outlook, men kom ikke så veldig langt, på grunn av begrensninger i utviklingsgrensesnittet i Exchange.

I juli i fjor ble Cinet invitert til å være med på Microsofts utviklerkonferanse i New Orleans. Her ble det lagt fram så mye informasjon om neste utgave av Microsofts gruppevare Exchange, og om mulighetene i Office 2000, at man øynet muligheten av å realisere Symfoni på denne plattformen, med samme funksjonalitet som under Notes.

- Et gjennombrudd kom i september i fjor. Da Steve Ballmer var i Norge diskuterte han idéen med ledelsen i Cinet. Etter møtet tok han initiativ for å støtte utviklingsarbeidet hos oss.

I januar i år ble en første pilot demonstrert for ledende Microsoft-utviklere ved hovedkvarteret i Redmond.

- Rett før vi skulle inn på podiet, ble vi fortalt at vårt opptreden var en del av en omfattende vurdering som Microsoft gjennomførte av ulike prosjekter til kunnskapspakker. De sa at nåløyet var svært trangt, og at hvis vi ikke ble vurdert som en av de to fremste prospektene, ville vi ikke få annet enn en vennlig oppmuntring til å gå videre å egen hånd.

Men Microsoft tente på det de så, og samarbeidet fortsatte. En mer avansert betaversjon ble demonstrert på utviklerkonferansen TechEd i Dallas tidligere denne uka, og skal vises igjen på det europeiske TechEd-arrangementet i Amsterdam i juni.

- I dag refererer Microsoft til Ark Cinet når de snakker om kunnskapsforvaltning under Exchange og Office 2000, forteller Pedersen stolt.

- Våre utviklere har vært i USA en måneds tid og fått tips og gitt innspill som er med på å forme Microsofts plattform framover.

Deler av det som skal bli Symfoni for Exchange - Pedersen oppfatter Office 2000 som den egentlige "plattformen", og understreker at det endelige navnet ikke er klart ennå - prøves ut gjennom et samarbeid som Cinet har med Den norske Bank. Men noen tidsplan for et ferdig produkt vil ikke Pedersen ut med, heller ikke noen antydning om prisnivå.

En del av årsaken er nok at kunnskapspakken er avhengig av egenskaper som kommer i framtidige Microsoft-produkter, og at Microsoft selv er svært tilbakeholden med å gi presise tidsangivelser.

- Vi er sikre på at Symfoni for Exchange vil bli jevnbyrdig med Symfoni for Notes, sier sjefsarkitekt Erik Eggen.

- Hittil har vi fått til 20 av 40 moduler. De neste 20 vil utnytte nye funksjoner i Exchange-klienten, og vil kreve Windows 2000 på tjeneren.

Til toppen