Norsk versjon av Navigator 5.0

Det norske firmaet Troll Tech har laget en egen Linux-nettleser basert på Netscapes Mozilla 5.0 kildekode og Troll Techs eget Qt GUI-bibliotek. Også en Windows-utgave er rett rundt hjørnet.

Troll Tech annonserte i forrige uke at en gruppe på syv utviklere på fem dager har laget en tilpasning til Qt av den nylig frigitte kildekoden til nettleseren Netscape Navigator 5.0.

Den nye nettleseren har Troll Tech kalt QtScape.

Qt er Troll Techs multiplattform programvarebibliotek for grafiske brukergrensesnitt (GUI). Qt leveres til Unix- og Win32-plattformene.

Troll Tech har laget QtScape for å vise at Qt tilbyr den funksjonalitet som er nødvendig for å utvikle moderne GUI-baserte applikasjoner.

- Allerede da Netscape annonserte frigivelsen av kildekoden, bestemte vi oss for at dette var en glimrende anledning til å vise hva GUI-biblioteket vårt kan prestere, forteller Haavard Nord, gründer og styreformann i Troll Tech, til digi.no.

- Vi hentet ned kildekoden den samme kvelden den ble frigitt. Dagen etterpå satte vi igang med å grave oss inn i koden, forteller han.

De syv utviklerne, inkludert Nord selv, tok utgangspunkt i Unix-utgaven av kildekoden. Målet var å erstatte de 500.000 linjene med kildekode for de Motif-spesifikke delene.

Nord forteller at arbeidet gikk veldig tungt i begynnelsen, da det var langt mellom resultatene, men etter en stund gikk alt mye glattere. Det 500.000 linjene med kode ble erstattet av omtrent 20.000 linjer med Qt-spesifikk kode.

De syv utviklerne jobbet i to skift og hadde en arbeidsdag på 16 - 17 timer. Nord forteller at det blant annet gikk med mye koffeinrik sjokolade som to tyske utviklere fra KDE prosjektet hadde med seg. KDE (K Development Environment) er et kommende grafisk desktop-miljø for datamaskiner som kjører Unix. KDE er utviklet med Qt som basis.

QtScape skal ifølge Troll Tech inneholde nesten all sentral nettleserfunksjonalitet i Netscape Navigator. I tillegg skal web-sidene tegnes raskere enn med originalen. Fargebehandlingen på skjermer med 256 farger skal også være bedre i QtScape.

Nord forteller at ikke alt virket like perfekt i den første utgaven, så Troll Tech vil legge ut en ny Linux-utgave på nettstedet sitt i løp av kort tid. Denne vil blant annet ha skikkelig støtte for skjemaer.

Nord forteller også at det parallelt med utviklingen av Linux-utgaven, også er blitt utviklet en Windows-utgave. Den fungerer ganske bra nå, men noe arbeid gjenstår.

- Denne har vi måttet debugge temmelig mye, så den er blitt litt forsinket, sier han.

Nord håper Windows-utgaven vil bli klar denne uken, kanskje allerede onsdag. Også denne vil legges ut på Troll Techs nettsted.

Til tross for at Qt finnes for Unix og Windows, er det noen som mener at Qt ikke er et skikkelig multiplattform GUI. Ifølge CNET mener enkelte av bidragsyterne til Netscapes Mozilla-diskusjonsliste at siden Qt blant annet ikke er tilpasset Macintosh, så imøtekommer ikke QtScape Mozilla-prosjektets hensikter.

Nord forteller at Qt for en stor del brukes av mindre selskaper som skal lage sine egne, spesialiserte applikasjoner, for eksempel forskningsprogramvare. Tyskland og USA er de største markedene.

Til toppen