Norske Scala konkurs

13. oktober ble det åpnet konkurs i det norske datterselskapet til programvarebedriften Scala.

Scala-gründer Jon Bøhmers Amerika-drøm begynnelsen på slutten for det norske programvareselskapet, skriver Finansavisen lørdag.

Bøhmer etablerte Scala for ti år siden. Han skulle revolusjonere programindustrien med sine multimediaprogrammer, og ble høyt profilert i media - deriblant i digi.nos spalter. Under CeBIT-messen i Hannover i mars i fjor kunne vi rapportere at "Scala virkelig har skutt gullfuglen". Da ble det kjent at Scalas nye produkt, MM200, vakte så stor interesse at selveste Intel valgte å bruke multimediaverktøyet i sin markedsføring av de da nye MMX-prosessorene.

Videre ble det rapportert at Scala også leverte lovende produkter for Internett, deriblant et eget push-verktøy, eller "Active channels" som det heter i web-verdenen, tilpasset Microsoft Internet Explorer 4.0.

Og i år etter år har ledelsen servert historien om at "snart skal Scala på børs".

Men ekspansjonen inn i det amerikanske markedet ble døden for programvaredrømmen til Bøhmer, som forlot selskapet i september i år - vel en måned før det norske datterselskapet ble slått konkurs "av en filleregning til Staten", skriver Finansavisen.

Bobestyrer Johan Elgsaas sier til avisen at han ennå ikke har startet oppnøstingen rundt konkursen, og at han skal møte Bøhmer til en samtale om saken førstkommende mandag.

Ifølge Elgsaas lar man det norske selskapet gå konkurs som et ledd i omorganiseringen av Scala i hele verden.

Scala drømte om en notering på Nasdaq-børsen, noe Jon Bøhmer selv markedsførte sterkt overfor norsk fagpresse, denne journalist inkludert, i forbindelse med selskapets deltakelse på CeBIT-messen i Hannover i 1995. Noen notering kom imidlertid aldri på tale på grunn av de store underskuddene i selskapet.

I skrivende stund er det kun Morten Løfsnes som er ansatt i norske Scala som salgsansvarlig for det skandinaviske markedet. I Europa jobber ti personer i selskapet, mens det ved hovedkontoret i USA er ansatt et trettitall personer.

Siden starten har Scala, ifølge Finansavisen, svidd av mellom 150 og 200 millioner kroner, men er nå for første gang "i ferd med å tjene penger", hevder Løfsnes.

Til toppen