Nortel/Bay-fusjon blåser liv i gamle Ericsson-rykter

Flere analytikere fremholder Ascend som en logisk og mulig fusjonspartner for Ericsson etter at det mandag ble kjent at Bay Networks kjøpes opp av Nortel. Og på Wall Street svirrer ryktene om et forestående giftermål mellom 3Com og Ericsson.

Foruten en rekke diskusjonsgrupper på Internett, er den svenske næringslivsavisen Dagens Industri (DI) blant dem som har satt ny fart i oppkjøpsryktene rundt Ericsson. Samme avis har tidligere pekt på Bay Networks som en naturlig samarbeidspartner for den svenske telekomgiganten, men den muligheten gikk som kjent fløyten sist mandag.

DIs spekulasjoner omkring Ascend som "et intressant bolag" avvises forsåvidt ikke av Ericssons ansvarlige for oppkjøp og partnerskap, Gunnar Wranne, "men om Ascend och oss har det ju inte spekulerats lika mycket i pressen", kommenterer han.

Prislappen på 75 milliarder kroner virker nok imidlertid noe avskrekkende på Ericsson-ledelsen, som godt kan tenkes å heller ville satse på oppkjøp av en håndfull mindre selskaper enn et partnerskap med en allerede stor datakomaktør.

Dét er imidlertid et signal som ikke har nådd det amerikanske markedet. På Wall Street går spekulasjonene nå høyt om at Ericsson kaster kåte blikk på datakomgiganten 3Com, selskapet som er mest kjent for sine svitsjer, huber, rutere og nettverksadaptere.

"Rumeur du jour" - dagens rykte - svarer Ericsson og 3Com, som begge avviser å kommentere spekulasjonene nærmere.

Ifølge Wall Street Journal skal imidlertid analytikere og investorer likevel være av den bestemte oppfatning at de to selskapene har "snakket sammen", og dermed fortsetter ryktene å svirre, etter at de første dukket opp for fire dager siden.

Men det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om 3Com - blant annet på grunn av selskapets tette samarbeid med tyske Siemens AG - egentlig er den rette partneren for Ericsson. 3Com har nok heller ikke den produktmiksen Ericsson fortrinnsvis søker: Et nettverksutstyrsselskap som ikke er så sterkt fokusert på modemer og nettverksadapterkort.

Amerikanske Juniper Networks var det første skikkelige datakomselskapet Ericsson kjøpte seg inn i (sept. 1997). Ericssons Cyberlab i Menlo Park i California samarbeider med Juniper om utvikling av løsninger for store IP-nett.

Den raske veksten i Internett-trafikk stiller stadig høyere krav til IP-nettene, både når det gjelder størrelse og kompleksitet. Ericsson har etterhvert begynt å tilby IP og multiservice-nettverk basert på sine egne og partneres produkter - deriblant fra Bay Networks og Cisco. Det er ventet at Ericsson i stadig økende grad vil konsentrere seg om Internett-produkter som ligger nærmere sluttkunden i aksessnettet, selv om Gunnar Wranne tidligere ikke har utelukket tanken om at Ericsson lager en egen stor ruter.

Juniper Networks, som ble startet i februar 1996, utvikler mellom annet en lynkjapp gigabit-ruter og er dermed en direkte konkurrent til Cisco - verdens største ruterprodusent.

Dessverre for Ericsson er de ikke alene om å kunne benytte seg av Junipers teknologi. På eiersiden i Juniper finnes fra før selskaper som konkurrererer direkte med Ericsson, som tyske Siemens, canadiske Nortel, amerikanske 3Com og teleoperatøren WorldCom.

Til toppen