NRK ikke enig med fotballforbund om VM

NRK og Tor Aune i NRK-sporten håper på å kunne sende VM i fotball i 2002. Statskanalen mener at en eventuell kontrakt med rettighetsagenten må inkludere retten til bruk av levende bilder over nettet. Det mener ikke rettighetsagentene.

Statskanalen NRK ønsker å sende fotball-VM til det norske folk i 2002, men er ikke sikker på om de får vise sendingene. Grunnen er at Prisma Sports & Media, selskapet som på vegne av FIFA (det internasjonale Fotballforbundet) skal selge rettighetene. Dette krever de mye penger for.
Les om saken her:
Internett vil presse ned skyhøye TV-priser

- Vi har vært i dialog med Prisma, men prisen de vil ha er altfor høy, sier Tor Aune, sjef for TV-sporten i NRK, til digitoday.

Han sier at Prisma, et heleid selskap i den innflytelsesrike Kirch-gruppen, vil ha 900 millioner kroner for rettighetene i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Aune vil ha et samarbeid med TV 2 rundt VM-sendingene. Siden antallet kamper er så høyt mener Aune det absolutt kan være en fordel å "dele kaken." Men hvis NRK ikke kommer til en enighet med FIFAs rettighetsagent Prisma, ser det mørkt ut.

Når det gjelder Internett mener Aune at rettighetene gjelder hele pakken. Det betyr at hvis NRK skulle kjøpe rettighetene ser de for seg at de kan sende bilder og lyd ut i både radio og TV og via nettet.
Denne oppfatningen deles ikke av IAAF, det internasjonale friidrettsforbundet, som anser disse to distribusjonsformene som to forskjellige markedssegment.


- Det blir da et problem å si hvor TV-rettighetene begynner og hvor de digitale rettighetene begynner, sier Aune.

Han ser ikke bort ifra at idrettsforbundene nå sitter på det teknologiske gjerdet av frykt for å tape egne inntekter.

- Det er klart at TV-rettighetene vil bli mindre verdt hvis denne ikke blir eksklusiv, sier han til digitoday.

Det er et helt reelt problem for NRK og de andre store medieaktørene at Kirch-gruppen har tatt initiativ til å gjøre egne produkter ut av sportssendinger over mobilt Internett. Les mer om dette initativet her.

Til toppen