JUSS OG SAMFUNN

NRK speeder opp DAB-arbeid

NRK intensiverer arbeidet med digital radiokringkasting (DAB), og har nedsatt en gruppe som skal koordinere statskanalens arbeid på feltet. En avtale med Norkring om et digitalt sendenett med dekning fra Skien til Trondheim er på trappene.

Hilde Nyman
19. nov. 1998 - 18:19

- Vi skal forsøke å koordinere alle DAB-aktivitetene i NRK, og også sørge for å holde kontakt med samarbeidskontakter utenfor NRK, som Norkring og P4. Vi er i ferd med å få på plass faggrupper, sier rådgiver Ivar Hagen i NRK Futurum, radioens utviklingsavdeling.

- Det viktigste er at vi har hatt mange i arbeid med DAB i flere år, dette har vært mest på den tekniske siden, og med deltagelser i internasjonale organisasjoner. Programproduksjonen skal komme på dagsorden, i tillegg til hva vi skal satse på i første omgang. Arbeidet må skje i tråd med utviklingen på mottagersiden, sier han og hevder at NRK vil være der med tilbud med en gang salget av mottakere begynner å ta av.

Under NRK Futurum ligger Alltid Nyheter, Utenlandssendingen, Alltid Klassisk og radioens teknologistab. DAB - eller Digital Audio Broadcasting - gjør at kvaliteten på radiosignalet blir vesentlig bedre, da det er digital overføring heller enn analog. På lengre sikt vil DAB innebære at alle radiokanaler vil få den samme frekvensen over hele landet.

Lytterne vil få muligheten for å komponere sin "egen radiostasjon" med de tema du er mest interessert i , det være seg for eksempel sport, country-musikk eller nyheter. Lanseringen av DAB skjedde i 1997, og de første forbrukermottakerne kom i norske butikker i begynnelsen av 1998, ifølge NRK.

- I dag er det ikke solgt mange DAB-mottakere, til det er prisen for høy. Men nå ser det ut til at det vil skyte fart. Vi skal arbeide kontinuerlig framover i tråd med utviklingen som nå foregår. Det første som skjer, er at det en av de nærmeste dagene signeres en avtale med Norkring om DAB-sendenett som gir dekning fra Skien til Trondheim.

- Det som blir viktig blir å forberede oss på de nye programtypene det åpnes for. I tillegg til vanlig lydprogram gir DAB muligheten for tekst, grafikk, bilder, samt mulighet til en helt spesiell måte å dele opp kanalen i. Digitale signaler kan enten settes sammen til høykvalitets-kanaler som for eksempel musikkanaler som trenger høy bitkvalitet. Man kan også dele kanalen opp i flere kanaler med ikke så høy kvalitet som prateprogram, sier Hagen.

Han har tro på at DAB vil representere noe radiolyttere er interessert i.

- DAB vil gi god tilleggsinformasjon som for eksempel telefonnummer oppgitt i sendingene. Det kan også gå på innhold i program som er på lufta, orientering om program som kommer, bilder, vær, nyheter og sport, sier Hagen.

For å motta denne type informasjon trenger mottakerne apparater med små skjermer. Mottakere som selges i butikkene i dag har kun små tekstfelt, på størrelse med det som er på bilradioer. Her er man avhengig av at produsentene av mottaksapparat utvikler apparatene videre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.