JUSS OG SAMFUNN

– NSA kastet Syria ut av internett

Mislyktes med innbrudd i kjerneruter, hevder Edward Snowden.

NSA-avdelingen TAO («tailored accesss operations») er spesialisert på å skreddersy ondsinnet kode tilpasset bestemte mål. TAO disponerer maler for å utnytte sårbarheter i rutere, svitsjer og brannmurer fra populære leverandører. Det er mer effektivt å angripe nettverksutstyr enn pc-er og servere. Bakdører som ikke forsvinner når utstyrets systemvare oppgraderes, er et prioritert område, ifølge hemmeligstemplede budsjettdokumenter for USAs hemmelige tjenester Washington Post avslørte i fjor høst. Bildet er fra NSAs hovedkvarter i Fort Maede, delstaten Maryland, der også USAs kyberkommando (US Cyber Command) holder til.
NSA-avdelingen TAO («tailored accesss operations») er spesialisert på å skreddersy ondsinnet kode tilpasset bestemte mål. TAO disponerer maler for å utnytte sårbarheter i rutere, svitsjer og brannmurer fra populære leverandører. Det er mer effektivt å angripe nettverksutstyr enn pc-er og servere. Bakdører som ikke forsvinner når utstyrets systemvare oppgraderes, er et prioritert område, ifølge hemmeligstemplede budsjettdokumenter for USAs hemmelige tjenester Washington Post avslørte i fjor høst. Bildet er fra NSAs hovedkvarter i Fort Maede, delstaten Maryland, der også USAs kyberkommando (US Cyber Command) holder til. Bilde: MAI / Splash News/ All Over Press

TAO (Tailored Access Operation), en avdeling av elitehackere innen USAs etterretningsorgan NSA, forsøkte i 2012 å plante en sårbarhet for å skaffe kontroll over en av kjerneruterne til en sentral internettleverandør i Syria.

Dette ville ha gitt de amerikanske spionene adgang til e-post og store deler av landets internettrafikk, hevder Edward Snowden i et bredt intervju med Wired.

Opplysningene han gir er oppsiktsvekkende.

– Men noe gikk galt i forsøket på å fjernkapre maskinen. Ruteren ble ødelagt (han bruker begrepet «bricked», red.anm). Hendelsen medførte at Syria plutselig ble fullstendig isolert fra internett, hevder den spionsiktede amerikanske varsleren som har latt seg intervjue på hemmelig sted i Moskva.

Slått ut

Hendelsen han sikter til er trolig den digi.no omtalte i slutten av november 2012: Syria mistet internett. Først etter to døgns nedetid ble forbindelsen gjenopprettet.

DIKTATOR UTEN NETT: Flere mente det var Syrias president Bashar al-Assad (bildet) eller regimet hans som hadde beordret blokkering av landets internett- og mobilforbindelse. Feil, det var USA som forsøkte å hacke en kjerneruter, hevder Edward Snowden i et ferskt intervju.
DIKTATOR UTEN NETT: Flere mente det var Syrias president Bashar al-Assad (bildet) eller regimet hans som hadde beordret blokkering av landets internett- og mobilforbindelse. Feil, det var USA som forsøkte å hacke en kjerneruter, hevder Edward Snowden i et ferskt intervju. Bilde: AY-Collection/Sipa/All Over Press

Ingen visste den gangen hvem eller hva som hadde utløst nettbruddet i landet, som siden 2011 har vært herjet av borgerkrig. Det syriske regimet skyldte på terrorister, mens det har vært antydet at opprørsstyrker mente at det måtte være landets myndigheter som sto bak.

– Å faen

Da skaden var skjedd skal angsten ha bredt seg i TAOs operasjonssenter, som ifølge Snowden var preget av det han beskriver som et «å faen»-øyeblikk.

– Heldigvis for NSA så var syrerne tilsynelatende mer opptatt av å gjenopprette landets nettforbindelse enn å avdekke årsaken til bruddet, skriver Wired.

Ifølge magasinet skal den spente situasjonen blant de amerikanske spionhackerne ha roet seg da noen brøt stillheten med en vits som inneholdt mer sannhet enn humor: «Dersom vi bli tatt, så kan vi alltids peke fingeren mot Israel».

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.