Ny, engelsk konkurrent til Opticom

Forskere ved engelske Keele University hevder å ha utviklet en konkurrent til blant annet norske Opticoms lagringsteknologi.

En lang rekke bedrifter og forskningsanstalter arbeider med alternative lagringsteknologier. Norske Opticom hevder å ligge i teten med sine plastbaserte lagringsfilmer som kan stables i høyden. Men selskapet er ikke alene. Spørsmålet er hvem som kan få produkter først i salg og til hvilken pris.

Forskerne ved Keele University påstår at de har oppdaget en metode for å lagre data lagvis i tre dimensjoner. Forskerne hevder at det snart kunne være mulig å lagre hele 2,3 TB (terrabyte, 1000 GB) på en så lite område som et PC Card. Dette skriver The Register. Få detaljer er kjent om teknologien forskerne bruker, men det skal være snakk om magnet-optiske prinsipper.

Stor var overraskelsen, selv for dem, da de oppdaget at de hadde feilregnet seg kraftig. Den teoretiske grensen med teknikken de utviklet er nemlig hele 10,8 TB, altså nesten 4 ganger så mye som tidligere antatt. Det var heller ikke bare de som ble overrasket. Investorer som satset penger på prosjektet sitter antakeligvis også og lurer på hva som egentlig skjedde. En ting er i hvertfall sikkert, og det er at det neppe er en dårlig investering.

Mike Downey, sjef for Cavendish Management Resource, som leder den kommersielle delen av teknologien fortalte The Register at teknologien også kan brukes på andre medier, som for eksempel DVD-medier.

- Det ser ut som om vi kan klare å lagre hele 245 GB på et eneste ensidig medium.

Til toppen