BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny krypteringsstandard ferdig

Den nye, offisielle USA-standarden for kryptering ble valgt mandag. Teknologien som skal beskytte kredittkortnummeret ditt på nettet heter fra nå av "Rijndael".

En verdensomspennende konkurranse for utvikling av ny og bedre kryptering endte mandag, da den amerikanske standardiseringsorganisasjonen NIST publiserte vinneren.

Advanced Encryption Standard (AES) tar over for Data Encryption Standard (DES) som ble lansert i 1977, og senere både knekket og oppgradert. Vinnerene er to ringrever fra krypto-bransjen, skal vi tro pressemeldingen. Joan Daemen og Vincent Rijmen fra Belgia vant konkurransen med sin algoritme Rijndael, og NIST legger til grunn at denne var både kjappere og mer fleksibel en konkurrentene, samtidig som den gir like god sikkerhet.

Valget av Rijndael som AES skal formelt annonseres og legges ut for offentlig gjennomgang i løpet av de neste månedene.
Mer om kryptering:
RSA frigir sin krypteringsalgoritme
EFF løste DES III på 22 timer
Knuste DES-koden på 3 døgn

I spesifikasjonene til konkurransen står det at aktuelle algoritmer må støtte nøkkellengder på 128, 192 og 256 bits. For en 128-bits nøkkellengde finnes det sånn cirka 340,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 - eller 340 med 36 nuller bak - mulige nøkler.

Krypteringsnøkkelen skal brukes til både store industridatamaskiner, hjemmedatamaskiner og alt ned til smartkort og mobiltelefoner.

Etter den offentlige gjennomgangen av algoritmen skal NIST sende den over til det amerikanske handelsdepartementet for å få den antatt som nasjonal standard. Denne prosessen skal være ferdig utpå våren neste år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.