Ny mobilstandard: ETSI valgte kompromissløsning

Europas forslag til ny standard for mobiltelefoni er klar. På standardorganisasjonen ETSIs møte i Paris samlet de stemmeberettigede delegatene seg om et kompromissforslag torsdag ettermiddag.

Kompromissforslaget for mobilstandard kalles for UTRA, og er en løsning som inkluderer teknologi både fra Ericsson og Nokia og fra rivalene som støttet et annet forslag, der blant andre Siemens, Motorola og Alcatel Alsthom er med.

Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Det ble ikke stemt over kompromissforslaget fordi alle delegatene på forhånd hadde sagt seg enige i forslaget til standard. Også representanter fra japanske NTT gav sin aksept for det alternative forslaget.

Kompromisset ble lagt på bordet av Ericsson og Nokia, som et erstatning for selskapenes gamle forslag som oppnådde 48 prosents tilslutning på en sondering i Madrid før jul, og 61 prosents tilslutning nå på onsdag. Forslaget baserte seg på bredbånds CDMA (Code Division Multiple Access), mens det alternative forslaget var TDMA/CDMA.

For å få flertall må minst 71 prosent av delegatene på ETSI-møtet stemme for et forslag. Fra Norge er begge mobiloperatørene, samt Post og Teletilsynet til stede som stemmeberettigede på møtet.

Standarden vil føre til betydelige forbedringer på mobilkommunikasjon, med muligheter til å blant annet se levende bilder trådløst og surfe på Internett.

Ericsson i Sverige tror at 30 millioner mennesker vil surfe på Internett via trådløs forbindelse i 2001.

Til toppen