Ny mus lar deg kjenne på data

Logitech har lansert to nye mus som lar deg føle på objekter på Internett. Et morsomt fremskritt, men det er langt frem til din finger.

Flere selskaper arbeider med muligheter for å la deg føle på objekter med datamus. Teknikken baserer seg på en mus som kan røre litt på seg og informasjon som kodes inn i de forskjellige grafiske objektene.

Logitech har nå lansert de to første prøvene på teknologien og resultatet er absolutt underholdende. Luksusmodellen av iFeel-musen har flere knapper og koster 650 kroner, mens basismodellen koster 450 kroner. Begge gir samme følelsesteknologi.

Ferdig installert rister musen og gir små 'hopp' når du passerer over ikoner og viduer. Med litt tilvenning gir dette kanskje en mer naturlig navigering. Moroa begynner først når du finner frem til innhold som er kodet med teknologien fra Immersion.

Det første vi fant var en knapp som simulerer en bie - en økende risting og litt motstand når du drar musen over gir en levende effekt. På Immersions hjemmesider ligger det en serie demonstrasjoner av forskjellige muligheter.

Men disse effektene virker kanskje ikke helt nødvendige på vanlige Internett-sider. Det er først og fremst på spill muse-effektene kommer til sin rett. Skal man oppsummere, er musen egentlig en miniversjon av joysticken Microsoft Force Feedback. I spill rister og slår musen når man skyter, sprenger og kjører i veggen.

Logitech-musene øker spillopplevelsen, men dessverre ødelegger Immersion og deres konkurrenter for seg selv med oversalg og hype - "føl hvordan en krem kjennes ut" er et av deres løfter. Det er det skrekkelig langt igjen til.

Til toppen