Ny sokkel blir stor og dyr

Pentium II-brikkene med Slot 2 vil erstatte Pentium Pro som prosessor for servere og arbeidsstasjoner. Prisen vil bli mye høyere enn de nåværende Pentium II-brikkene, og brikken vil ta stor plass.

Under International Solid-State Circuits Conference i San Francisco i forrige uke, viste Intel et bilde av innmaten til en Slot 2 Pentium II-prosessor. Komponentene i den kommende brikken tar omtrent dobbel så stor plass som de i dagens Slot 1-baserte Pentium II-prosessor.

- Den er mindre enn en brødboks, men ikke mye, sier Jim Turley, analytiker ved MicroDesign Resources, i en lystig kommentar til CNET. Selv Slot 1-modulene ble sett på som store da de kom på markedet i fjor vår.

Storparten av forskjellen skyldes de ekstra hurtigbufferne som vil komme sammen med de mest avanserte Pentium II-brikkene. Slot 2-pakken vil inneholde opptil fire skreddersydde hurtigbuffere som hver er på 512 kB SRAM (Static RAM). Slot 1-baserte Pentium II-prosessorer leveres med to hurtigbufferbrikker, men disse har bare halvparten av lagringskapasiteten til Slot 2-hurtigbufferbrikkene.

Intel vil i første omgang produsere hurtigbufferbrikkene selv, men vurderer å sette ut produksjonen ved et senere tidspunkt. Hurtigbufferne er bygget for å klare klokkehastigheter på minst 450 MHz.

Prisen på Slot 2-prosessorene vil bli svært høy. Ifølge CNET vil Pentium II 400 MHZ og 450 MHz selges for mellom 2.000 og 3.000 dollar i større kvanta. Tilsvarende priser for dagens Pentium II-prosessorer ligger mellom 268 og 722 dollar.

- Du kan si at den høye prisen skyldes mangel på konkurranse, men sannheten er at Intel må konkurrere med brikker fra Digital, Silicon Graphics og HP. I dette feltet er Intel rimelig, sier Nathan Brookwood, analytiker i Dataquest.

Pentium Pro sine dager er trolig snart talte. Linley Gwennap, sjefredaktør i Microprocessor Report, sier til TechWeb at årsaken til at Pentium Pro fortsatt produseres, kun skyldes begrensningene Pentium II har når det gjelder multiprosessering utover to prosessorer.

- Med Slot 2 er det ingen grunn til å opprettholde produksjonen av Pentium Pro, avslutter han.

Til toppen