Ny teknikk kan revolusjonere digitale kamera

Det nystartede firmaet Foveon sier, ifølge ZDNet at deres nye digitalkamerabrikke inneholder 2,5 ganger så mange transistorer som en Pentium III mikroprosessor, noe som vil gi bilder med hele 16,8 millioner punkter.

Et nystartet firma ledet av forskeren Carver Mead påstår, ifølge ZDNet, at de har gjort et gjennombrudd i teknologien bak brikkene som brukes i digitale kameraer, noe som kan senke prisene drastisk.

Foveon Inc planlegger å annonsere at de har satt en ny standard for bildesensorer konstruert med en teknikk kalt CMOS. Dette innebærer muligheten til å lage bilder med hele 16,8 millioner bildeelementer, såkalte pixels, og dette vil i såfall være første gangen CMOS-brikker har i det hele tatt kommet i nærheten av sensorer kalt charge-couple devices, eller CCD, som har ledet utviklingen i 30 år.

Prosessen med å lage brikken kan være alfa og omega for prisen for å produsere dem, og dermed også prisen for det ferdige kameraet. CMOS har en stor fordel fremfor CCD her, siden prosessen allerede brukes i stor grad.

Dr. Mead. ansees som en pioner innen halvledertekologi og jobber som professor ved California Institute of Technology. Han sier CMOS-gjennombruddet vil fremskynde den dagen da alle kan ha råd til å eie et digitalt kamera med profesjonell kvalitet, og vil samtidig sette vanlig film på samme sted som vinyl er i et CD-dominert marked.

Analytikere som har vært med på informasjonsmøter om den nye brikken sier det høres lovende ut.

- Dette er stort. Hvis bildene som vises er like bra eller bedre enn CCD kan dette absolutt være et vendepunkt, sier Alexis Gerard, president i FutureImage Inc.

Digitale kameraer kommer i mange varianter. For så lite som 400 kroner kan man få et lite kamera uten mange finesser, og med tilsvarende bildekvalitet. De dyreste kameraene kan komme opp i så mye som 150.000, og brukes som studio-kameraer. CCDen i et studiokamera kan koste hele 10.000, og sammenlignet med så lite som 3.000 for CMOS varianten.

De fleste kameraene for forbrukermarkedet har i dag 1,2 millioner til 3 millioner punkter. Disse lager helt greie bilder, men kommer til kort ovenfor profesjonelle kameraer som har så mye som 6 millioner punkter, sier Michael Berger, analytiker ved Frost & Sullivan, et markedsundersøkelsesfirma i San Jose, California

Foven, som har National Semiconductor Corp som nærmeste samarbeidspartner og investor, er best kjent for å selge high-end digitale fotoapparater. 16-megapixelversjonen har nesten 70 millioner transistorer, eller nærmere 2,5 ganger så mange som Intels Pentium III prosessor. Firmaet sier at brikken gir 3 ganger oppløsningen til de beste CMOS-brikkene på markedet, såvel som en hvilken som helst CCD-brikke funnet i et apparat på markedet og at dette vil starte en helt ny bransje i det å selge brikker til kameraprodusenter. Brikken vil være tilgjengelig fra begynnelsen av 2001.

Kodak har også laget en 16-megapixel brikke. Dette er en CCD-brikke, og Kodak planlegger å selge denne til andre firmaer.

Det spennende i denne krigen blir å se om CMOS-brikkene får samme kvalitet som CCD-brikkene, og til hvilken pris.

Til toppen